اعتیاد به اینترنت مختص به سن خاصی نیست. مردان و زنان در سراسر دنیا به ارتباطات اینترنتی، بازی های اینترنتی و جمع آوری اطلاعات و. . . از طریق اینترنت معتاد شوند. افرادی که از ضعف شدید در روابط اجتماعی رنج میبرند کسانی هستند که به ارتباطات اینترنتی پناه میبرند. دو عامل باعث می شود که نسل جدید تسلط بیشتری بر دنیای فناوری اطلاعات و دیجیتالی داشته است. اول این که در این دوره یادگیری کامپیوتر، به مسئله ای ضروری بدل کار شده و بدون داشتن تسلط کافی بر کامپیوتر و اینترنت کار و زندگی امکان پذیر نیست. عامل دوم این است که کودکان و نوجوانان نسبت به افراد میانسال از اشتیاق و جرئت بیشتری برای کنجکاوی در کامپیوتر واینترنت برخوردارند و راحت تر با پندارها و باورهای متعارف کنار میآیند. (لیم و همکاران، [۶۵]۲۰۰۴).
روبرتز و همکاران[۶۶] (۲۰۰۵) در تحقیقی که بر روی ۲۵۱۳ جوان کاربر اینترنت انجام دادهاند به این نتیجه رسیده اند که از هر ۸ کاربر آمریکایی یک نفر به اینترنت معتاد است و از هر یازده آمریکایی یک نفر اعتیاد خود را پنهان میکند. این تحقیق نشان میدهد که تعدادی از کاربران بدون آنکه هدف و کار مشخصی داشته باشند در اینترنت سرگردان میشوند.
نتایج حاصل از مقایسه میان افراد اعتیاد به الکل و اعتیاد به اینترنت نشان داد که معتادین هردو گروه سعی میکنند تا اعتیاد خود را پنهان و یا انکار کنند. از جالبترین نتایج این تحقیق این بود که نشان داد میزان پرخاشگری و خشم در بین کسانی که استفاده بیمارگونه از اینترنت دارند نسبت به دیگران بیشتر است هم چنین بررسی های بعدی نشان داد که افراد معتاد به اینترنت از کمبود خواب رنج میبرند. (میرکرک و همکاران، [۶۷]۲۰۰۶).
نتایج تحقیقی که توسط کونبمورا[۶۸] و همکاران در این رابطه بر روی ۱۱۳ دانشجوی دانشگاه لویولا ماری مونت[۶۹] انجام شد نشان داد که ارتباط مثبت و معنی داری میان روان رنجور خویی و اعتیاد به اینترنت و هم چنین ارتباط منفی و معنی داری نیز میان برون گرایی و اعتیاد به اینترنت وجود دارد. (هاریدی، [۷۰]۲۰۰۷).
۲-۲۳- جمع بندی تحقیقات انجام شده در پیشینه
با توجه به تحقیقات انجام شده می توان گفت که ویژگی های شخصیتی تاثیر مهمی بر استفاده از اینترنت دارند و رابطه ی مثبتی میان ویژگی های شخصیتی درون گرایی، روان رنجور خویی و تجربه گرایی با اعتیاد به اینترنت وجود دارد و برون گرایی و جدیت ( با وجدان بودن) و وظیفه شناسی در اکثر تحقیقات با اعتیاد به اینترنت رابطه منفی دارد و در بیشتر تحقیقات نشان داده شده که اعتیاد به اینترنت در مردان دو برابر زنان میباشد و افراد معتاد به اینترنت وابستگی کمتری به پاداش دارند و تمایل بیشتری به ریسک پذیری برای کارهای پر خطر دارند و علایم بالاتری از اختلال افسردگی و خصومت و پرخاشگری نسبت به دیگران و کمبود توجه و بیش فعالی و عزت نفس پایینی را دارند. عدم مئولیت پذیری اجتماعی و انزوای اجتماعی و فقدان حمایت اجتماعی و نا کار آمدی تحصیلی و کاری ارتباط مستقیم و احساس خود ارزشی ارتباط معکوسی با اعتیاد به اینترنت دارند و افراد معتاد به اینترنت نمرات بالاتری را در بعد مخاطره جویی و هیجان به دست آوردند و بیشتر جویای مواجهه با تازگی میباشند.
در این تحقیق وضعیت کلی اعتیاد به اینترنت با توجه به ویژگی های شخصیتی و تمایل استفاده از اینترنت مورد بررسی قرار گرفته است. اعتیاد باعث نابودی انسان ها و دوستی و صمیمیت بین آن ها می شود. اعتیاد به اینترنت نیز از این قاعده مستثنی نیست. با توجه به تحقیقات مشخص گردید که تمایل کاربران بین ۱۹-۱۰ سال به اینترنت در مقایسه با سایر گروه سنی نسبت به سایر گروه ها بیشتر یا چندین برابر است در مطالعه ای که در سال ۱۹۹۸ در دانشگاه ملی کره جنوبی انجام شد مشخص گردید که تمایل نوجوانان به اعتیاد به اینترنت بسیار جدی تر از سایر گروههای سنی مورد مطالعه است. این موضوع دلالت بر این دارد که اعتیاد به اینترنت یک مشکل اجتماعی جدی در این کشور محسوب می شود زیرا نوجوانان معتاد به اینترنت به تدریج نیروی کار این کشور را تشکیل خواهند داد. (دوران، [۷۱]۲۰۰۳) پس نتیجه گیری می شود که این نوع اعتیاد مشکلی در حال رشد و مولود قرن، اطلاعات و اطلاع رسانی است. دسترسی به اینترنت یک بخش حیاتی در دنیای مدرن و یک ابزار مهم در آموزش کودکان است. کودکان و نوجوانانی که به اینترنت دلبستگی فراوانی پیدا میکنند و در حقیقت به آن معتاد میشوند برای ارضای خود ساعت های متوالی بدون وقفه روی خط باقی می مانند و زمانی که دسترسی به اینترنت را نداشته باشند دچار تشویش و لرزش دست و عصبانیت میشوند، استراحت و آرامش را فراموش میکنند و به استراحت و وسوسه های آن فکر کرده و خیال پردازی میکنند. (اولیور[۷۲]، ۲۰۰۳)
طبق مطالعات (کوچی، فرارو، وان دن، زبرالسکی، بایراکتار[۷۳]) جوان بودن در ابتلا فرد به اعتیاد به اینترنت مؤثر میباشند که این نتیجه با نتایج مطالعه حاضر همخوانی دارد. با توجه به نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر به نظر میرسد بین صفات شخصیتی افراد و آسیب پذیری آن ها در برابر اعتیاد به اینترنت رابطه وجود دارد. نتایج پیشنهاد میکنند با ارزیابی شخصیت کاربران اینترنت، اشخاص در معرض خطر، جهت پیش گیری از اعتیاد به اینترنت شناسایی شوند.
از آنجا که سن نوجوانی و بیکار بودن از ریسک فاکتورهای اعتیاد به اینترنت محسوب میشوند لزوم توجه به سن نوجوانی و افراد بیکار و داشتن برنامه های ویژه پیش گیری از اعتیاد به اینترنت در این دو گروه پیشنهاد می شود.
۲-۲۴ مدل مفهومی تحقیق
با توجه به مرور ادبیات صورت گرفته می توان مدل مفهومی این تحقیق را به صورت زیر ترسیم نمود.
یانگ (۱۹۹۸)
کاستا و مک کری (۱۹۸۵)
بهبود شخصی
ارتباطات مجازی
اهداف و نیات
جوامع مجازی
جبران خدمات مالی
اسلانبای (۲۰۰۸)
برونگرایی
روان رنجوری
با وجدان بودن
سازگاری
باز بودن نسبت به تجربه
فصل سوم
روش تحقیق
-
- . ivan goldberg ↑
-
- ۱-Vyldt and Payvtzynk ↑
-
- ۲ -Gonzalez ↑
-
- -cao etall ↑
-
- -yellowless etall ↑
-
- – li &chang ↑
-
- -amichai hamburqere & ben – artz ↑
-
- -persona ↑
-
- -neuroticism ↑
-
- -extrover tism ↑
-
- -open to experience ↑
-
- -agreement ↑
-
- -conscientious ↑
-
- -Bygs ↑
-
- -Open to Experience ↑
-
- -Agreement ↑
-
- -Conscientious ↑
-
- -Internet Addiction ↑
-
- -Patrick &Joyce ↑
-
- .geratification of internet use ↑
-
- .diversian and means ↑
-
- .improve ones self ↑
-
- .virtual relation ship ↑
-
- .monetary compensation ↑
-
- .virtul community ↑
-
- .Yang and Tang، ۲۰۰۴ ↑