۴۸/۱۰۶ b
(۹۱/۱۵)
۰۰/۲۲۵ a
(۷۸/۱۷)
۲۷/۱۲۷ b
(۹۵/۱۳)
ریشه
microtheca
۶۷/۱۱۳ c
(۶۱/۹)
۶۷/۲۹۰۱ b
(۳۳/۲۰۸)
۰۰/۲۹۹۴ b
(۷۰/۱۳۸)
۲۰/۴۸۶۲ a
(۵۵/۱۰۶)
camaldulensis
۶۷/۱۱۴ c
(۰۲/۹)
۶۳/۳۰۵۳ b
(۵۶/۳۱۴)
۵۰۰/۳۹۴۲ a
(۲۶/۲۴۴)
۰۰/۳۸۳ c
(۱۳/۱۱)
حروف کوچک لاتین متفاوت در هر ردیف جدول به معنی تفاوت معنادار در سطح ۹۵درصد بین تیمارهای مختلف و اعداد داخل پرانتز مربوط به انحراف معیار تیمارها میباشد.
۴-۳-۳- تاثیر سطوح مختلف مس، سرب، کادمیوم و تیمار ترکیبی بر جذب روی
۴-۳-۳-۱- مس (Cu)
گونه E. microtheca
نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها برای گونه E. microtheca نشان میدهدکه با افزایش غلظت مس خاک تا سطح ۵ میلیمول میزان جذب عنصر روی در برگ و ساقه کاهش یافته و در ریشه میزان جذب عنصر روی افزایش یافته است، بهطوریکه بیشترین میزان جذب در سطح تیمار ۵ میلیمول مربوط به ریشه E. microtheca است. این درحالی است که با افزایش غلطت مس خاک تا سطح ۱۰ و ۲۰ میلیمول، در ریشه گیاه تفاوت معنیداری در جذب عنصر روی وجود ندارد. و بیشترین میزان جذب روی در برگ مربوط به تیمار ۱۰ میلیمول بوده است. روند جذب در ریشه و ساقه و برگ گونه اکالیپتوسE. microtheca از نظم خاصی پیروی نمیکند و روند جذب عنصر روی (Zn) در غلظتهای مختلف مس (Cu) در این اندامها دارای نوسان است. که نشان دهنده برهمکنش عناصر مس و روی است که در میزان جذب ایجاد مشکل میکند (جدول ۴-۱۷).
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
در برگ گونه E. microtheca بین تیمارهای مس با سطوح ۵، ۱۰، ۲۰ میلیمول و گونه شاهد، از نظر میزان جذب عنصر روی اختلاف معنیداری وجود دارد، بهنحوی که بیشترین میزان جذب مربوط به سطح ۱۰ میلیمول و کمترین جذب مربوط به سطح ۵ میلیمول بوده که سطح ۵ میلیمول اختلاف نامحسوسی با تیمار شاهد دارد، و میزان جذب به شکل تیمار سطح ۱۰> تیمار سطح ۲۰> تیمار شاهد و سطح ۵ میلیمول بوده است (جدول ۴-۱۷).
در ساقه گونه E. microtheca بین تیمارهای مس با سطوح ۵، ۱۰، میلیمول و گونه شاهد، از نظر میزان جذب عنصر مس اختلاف معنیداری وجود دارد به این صورت که میزان جذب در سطوح ۵ و ۱۰ میلیمول نسبت به تیمار شاهد کاهش یافته است و در تیمار سطح ۲۰ میلیمول اختلاف معنیداری با تیمار شاهد دیده نمیشود و میزان جذب در تمامی سطوح به شکل: تیمار شاهد= سطح ۲۰> سطوح ۵ و ۱۰ میلیمول بوده است (جدول ۴-۱۷).
در ریشه گونه E. microtheca از بین تیمارهای مس با سطوح ۵، ۱۰، ۲۰ میلیمول تنها سطح ۵ میلیمول با تیمار شاهد اختلاف معنیدار دارد و میزان جذب در این سطح نسبت به تیمار شاهد افزایش داشته است و میزان جذب بهشکل: تیمار سطح ۵ میلیمول> تیمار شاهد= سطوح ۱۰ و ۲۰ میلیمول بوده است (جدول ۴-۱۷).
گونه E.camaldulensis
نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان میدهد که غلظتهای مختلف مس، روی، کادمیوم، سرب و تیمار ترکیبی موجود در خاک، اثر معنیداری بر جذب عنصر روی در اندامهای ریشه، ساقه و برگ گونه اکالیپتوس E.camaldulensis دارد.
نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها برای گونه E.camaldulensis نشان میدهدکه با افزایش غلظت مس خاک تا سطح ۵ میلیمول میزان جذب در ریشه و تنه افزایش قابل توجهی داشته، این درحالی است که با افزایش غلطت مس خاک تا سطح ۱۰و۲۰ میلیمول، میزان جذب ریشه و ساقه اکالیپتوس تا حدی کاهش پیدا کرده است (نمودار) بهطوری که کمترین میزان جذب در ریشه اکالیپتوس مربوط به سطح مس ۱۰ میلیمول است و بیشترین میزان جذب عنصر روی در اندامهای ریشه و ساقه در سطح ۵ میلیمول مس مشاهده شد. روند جذب در ریشه و ساقه گونه اکالیپتوس E.camaldulensis از نظم خاصی پیروی نمیکند و روند جذب غلظتهای مختلف مس (Cu) در این اندام دارای نوسان است. ولی روند جذب در اندام برگ E.camaldulensis به صورت صعودی افزایش مییابد به گونهای که با افزایش غلظت مس خاک تا سطح ۵ میلیمول میزان جذب در این تیمار با گونه شاهد تفاوت معنیداری ندارد این در حالی است که با افزایش میزان غلطت مس(Cu) خاک تا سطح ۱۰ و ۲۰ میلیمول، اثر معنیداری در سطح ۵ درصد بر میزان جذب عنصر روی(Zn) در اندام برگ دارد. که بیشترین میزان جذب عنصر روی (Zn) در برگ، مربوط به سطح ۲۰ میلیمول است (جدول ۴-۱۷).
جدول (۴-۱۷) اثر تیمارهای مختلف مس بر تجمع عنصر روی (ppm) در اندامهای مختلف E.camaldulensis و E. microtheca
اندام
گونه
شاهد
مس (۵ میلیمول)