۸۳
فصل پنجم
نتیجهگیری و پیشنهادها
۴-۱- نتیجهگیری
– در این مطالعه بین ژنوتیپهای مورد بررسی برنج تنوع چشمگیری از نظر پاسخ به کاهش غلظت نیتروژن در محلول غذایی یوشیدا وجود داشت. این تنوع در بین ژنوتیپهای متعلق به هر گروه ژنوتیپی (اصلاحی شمال، محلی شمال و مرکزی) نیز قابل ملاحظه بود.
– در بین ارقام اصلاح شده شمال، بالاترین کارایی نیتروژن به ارقام فجر و خزر و کمترین آن به ارقام نعمت و شیرودی تعلق داشت. در حالی که در بین ارقام محلی شمال ارقام حسنی و کاظمی بیشترین و ارقام طارم منطقه و اهلمی طارم کمترین کارایی نیتروژن را به خود اختصاص دادند. ارقام زاینده رود و لاین ۲ فیروزان نیز به ترتیب کمترین و بیشترین کارایی را در بین ارقام مرکزی دارا بودند.
– عملکرد بیشتر برخی ژنوتیپها در غلظت کاهش یافته نیتروژن بیانگر این واقعیت است که سطح بهینه نیتروژن محلول غذایی برای ژنوتیپهای مختلف برنج متفاوت بوده و غلظت مورد استفاده در محلول غذایی یوشیدا را نمیتوان به عنوان یک غلظت استاندارد برای کلیه ژنوتیپ ها در نظر گرفت.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
– بین ژنوتیپهای مورد مطالعه تفاوت معنیداری از نظر پاسخ به افزایش غلظت دی اکسید کربن در مرحله رشد رویشی وجود داشت. در این مرحله در اثر افزایش سطح دی اکسید کربن وزن خشک اندام هوایی در ارقام شیرودی و حسنی افزایش و در رقم طارم منطقه کاهش یافت. افزایش غلظت دی اکسید کربن تاثیر معنی داری بر وزن خشک اندام هوایی رقم فجر نداشت.
– افزایش غلظت دی اکسید کربن تاثیر معنیداری بر وزن خشک اندام هوایی گیاهان برداشت شده در مرحله رشد زایشی نداشت، که بیانگر این است که میزان تاثیر افزایش غلظت دی اکسید کربن محیط بر گیاه برنج در مراحل مختلف رشد متفاوت میباشد. با این حال، غلظت کلروفیل، کاروتنوئید و سطح برگ به طور معنی داری تحت تاثیر افزایش غلظت دی اکسید کربن قرار گرفت و واکنش ارقام از این نظر متفاوت بود.
– به طور کلی با افزایش غلظت دی اکسید کربن کارایی مصرف نیتروژن افزایش یافت. با این حال، برهمکنش اثرات غلظت دی اکسید کربن و نیتروژن معنیدار بود. به طوری که با افزایش غلظت دی اکسید کربن کارایی مصرف نیتروژن در سطوح نیتروژن ۷۱۲/۰ و ۷۹/۳ میلیمولار افزایش ولی در سطوح ۴۲/۱ و ۸۵/۲ میلیمولار تغییر معنیداری مشاهده نشد. بیشترین کارایی مصرف نیتروژن در رقم فجر بدست آمد.
– در اثر افزایش غلظت دی اکسید کربن، غلظت نیتروژن در اندام هوایی کاهش ولی در ریشه افزایش یافت.
– به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد که میزان تاثیر افزایش غلظت دی اکسید کربن بر سطح برگ، تولید ماده خشک، غلظت نیتروژن، کلروفیل و کاروتنوئید، علاوه بر ژنوتیپ مورد مطالعه به سطح نیتروژن در محلول غذایی وابسته بود.
۴-۲- پیشنهادها