– افزایش بهره وری و ارتقاء کیفی آموزش
– اقتصادی نمودن آموزش
– برقراری ارتباط نزدیک بین آموزشها و نیازهای بازار کار
– افزایش توانایی علمی و عملی و افزایش روحیه اعتماد به نفس و خودباوری فراگیران
– افزایش توانایی هنرآموز ، استادکار و دبیر .
– تأمین بخشی از منابع مالی مورد نیاز واحدهای آموزشی ، آموزش دهندگان و فراگیران
– ایجاد انگیزه در نیروهای آموزشی و فراگیران
– افزایش روحیه مشارکت و تعاون بین کارکنان واحدهای آموزشی
– استفاده بهینه از امکانات ، تجهیزات واحد آموزشی
– فراهم نمودن زمینههای مناسب برای خوداشتغالی و ترویج فرهنگ کارآفرینی .
ضرورت
با توجه به وضعیت موجود کارگاه های آموزشی و از آنجایی که آموزش همواره با تولید همراه میباشد و دو وجه تفکیک ناپذیر، آموزش و تولید است لذا به منظور بهبود کیفیت آموزش و بهبود کیفیت تولید و افزایش محصول نیاز است به راهکارهای مناسب با واقعیت های موجود دست یافت لذا با هدف افزایش بهره وری و استفاده از پتانسیل ها و ظرفیت های بالقوه موجود در کارگاه ها و استفاده بهینه از توانمندی های کارآموزان، طرح مذبور تنظیم شده است.
نحوه ی مصرف وجوه واریزشده به حساب واحد آموزشی به شرح ذیل میباشد:
۱ – خرید مواد اولیه مصرف شده در تولید محصولات و خدمات فروش رفته
۲ – حق الزحمه آموزش گیرندگان و آموزش دهندگان متناسب با میزان مشارکت و اثربخشی هرکدام
۳ – تشویق آموزش گیرندگان و آموزش دهندگان مطابق ضوابط ابلاغی ستاد
۴-خرید ملزومات مورد لزوم و پرداخت حق الزحمه مربوط و نیز حق التحقیق و حق کارشناسی و حق التدریس که برای انجام وظایف و فعالیت های واحد یا مؤسسه آموزشی ضروری است.
۵-ایجاد تأسیسات و امکانات تربیتی و رفاهی در واحد آموزشی .
امکان سنجی[۱۰]
مطالعات امکان سنجی
امکان سنجی اندازه گیری میزان مفید بودن یک سیستم برای یک مجموعه ( سازمان ، شرکت و …) است و بررسی امکان سنجی فراگرد این اندازه گیری است . مرحله امکان سنجی بعد از مرحله تحقیق و شناخت مقدماتی انجام می پذیرد. فعالیت های اجرایی این مرحله شامل شناخت وضعیت فعلی سیستم ، تعیین نیازمندی های کاربران ، بررسی و تنظیم نیازها و در نهایت روش طراحی مشترک میباشد. پس از اطمینان خاطر از اینکه ایده طرح مورد نظر برای اجرا مناسب تشخیص داده شده از طریق مطالعه امکان سنجی مفصل ، اطلاعات جدیدی را در مورد تامین مالی، جزییات هزینه سرمایه و غیره مهیا میسازد.به عبارتی مطالعه امکان سنجی آخرین مرحله در تنظیم پیشنهادی طرح است که ممکن است توسط متصدی طرح، مشاوران یا کارشناسان انجام شود . در این مرحله با دریافت سیاست های کلان امکان پذیری و عملی بودن پروژه ها از جهات مختلف ارزیابی میگردد . با مشخص شدن نتایج این مرحله احتمال دارد از پروژه صرف نظر گردد و گاه علی رغم اقتصادی بودن ، ممکن است پروژه به دلایل استراتژیک انتخاب و برای اجرا اقدام گردد. به همین لحاظ لازم است به پرسش ها و خواسته های کلی مدیریت پاسخهای شایسته ای داده شود . پرسش های ذیل اساس مطالعات امکان سنجی است .
– آیا از حیث فنی انجام پروژه ممکن است ؟
– آیا با توجه به منابع موجود و یا قابل جذب در سازمان امکان اجرای پروژه وجود دارد ؟
– آیا به لحاظ اقتصادی ، در آمدهای حاصله از تحقیق و اجرای پروژه بر هزینه های آن و هزینه عدم استفاده از پروژه های دیگر فزونی مییابد و اساسا اقتصادی است یا خیر؟
– آیا سازمان در زمان بندی مورد نظر قادر به اجرا و بهره مندی از پروژه خواهد بود ؟
لذا می توان گفت که با طرح این پرسش ها امکان پذیری پروژه های انتخابی به لحاظ فنی ، اقتصادی، قانونی ، عملیاتی و زمانی مورد سنجش قرار میگیرد (فرضی ، ۱۳۸۴ )
مطالعات امکان سنجی ، امکان انجام یک فعالیت اقتصادی،فیزیکی،اجتماعی و اقتصادی را مورد بررسی قرار میدهد که جنبههای اقتصادی یک مطالعه امکان سنجی معمولا شامل ، تحلیل مالی به منظور تعیین امکان سنجی مالی و تحلیل تقاضای بازار به منظور مشخص نمودن امکان سنجی بازار است (Burchell Listokin , 1978) مطالعه امکان سنجی عمدتاً بر روی منافع و هزینه های یک تجارت مشخص و یا سازمانی متمرکز می شود ، در حالی که تحلیل هزینه و فایده بیشتر بر منافع و هزینه های وارده بر جامعه تأکید دارد ( Vanhove , 2005 ) .
هدف از امکان سنجی این است که به صورت هدفمند نقاط ضعف و قوت یک کسب و کار ، مشارکت ، فرصت ها و تهدیدها ی محیطی، منابع مورد نیاز برای انجام کار و در نهایت چشم انداز موفقیت را مورد بررسی قرار دهد( سلامات ، ۱۳۹۱ ) .
دلایل انجام امکان سنجی و کاربرد آن
امکان سنجی به دلایل زیر انجام می شود .
– مقایسه اهداف کارفرما از پیشبینی طرح یا نتایج قابل انتظار از اجرای آن
– تشخیص نیازهای طرح و تنظیم برنامه اجرایی بر اساس آن
– تشخیص ریسک ها و ابهامات و برنامه ریزی برای مقابله با آن ها
– بررسی و مقایسه گزینه های مختلف و تبیین مناسب ترین آن ها
– تلاش در جهت اجرایی کردن طرح با پیشبینی کمبود ها و تعیین روش های رفع آن ها
– ایجاد زمینه ی برای انجام مهندسی اصولی ( ایزدی ، ۱۳۸۰ ، ص ۱ )
اغلب پیشنهادهایی که بر اساس برنامه ریزی استراتژیک برای نظام اطلاعاتی ارائه میشوند مبهم و بدون برآورد هزینه صورت میگیرد . بنابرین قبل از تخصیص منابع برای اجرای این پیشنهادها باید از امکان پذیر بودن پیشنهاد ، اطمینان حاصل شود . پیشنهادی امکان پذیر است که بر اساس مقایسه درآمدهای حاصل از آن با هزینه های لازم توجیه پذیر باشد و از جهت فنی نیز عملی و کاربردی بودن آن محقق شود . بخش امکان سنجی فعالیتی است که میتواند در چهارچوب بررسی های غیر رسمی و به عنوان بخشی از برنامه ریزی استراتژیک یا به صورت پروژه های تحلیل سیستم به انجام رسد . همچنین در مراحل مختلف چرخه حیات یک پروژه ، احتمال انصراف از اجرای پروژه وجود دارد که مناسب ترین و با صرفه ترین مرحله برای اتخاذ چنین تصمیمی ، همان مرحله امکان سنجی است در این مرحله از کار و بر اساس یک استراتژی کم خطر که از هزینه های احتمالی اندکی برخوردار است ، می توان به بررسی کامل روش تجزیه و تحلیل سیستم ها پرداخت ، مضافا این که بسیاری از نتایج حاصل از این مرحله به عنوان مبنایی مناسب برای تحلیل های عمیق و شروع بعدی قابل استفاده خواهد بود ( ویور ، ۱۳۷۷ ) .
معرفی ابزار کار
مدل سوات