در پژوهشی دکتر منصور سودانی و شمس الدین نادی (۱۳۸۹)، به بررسی رابطه افسردگی با باورهای غیرمنطقی دانشجویان پسر دانشکده مهندسی دانشگاه شهیدچمران اهواز پرداختند. هدف این پژوهش “بررسی رابطه افسردگی با باورهای غیرمنطقی دانشجویان پسر دانشکده مهندسی دانشگاه شهیدچمران اهواز” بود. طرح تحقیق از نوع همبستگی بود. نتایج نشان داد بین افسردگی با باورهای غیرمنطقی رابطه معناداری وجود دارد (۰۰۱/۰p<.). رگرسیون به روش مرحله ای نشان داد که افسردگی پیشبینی کننده باورهای غیرمنطقی میباشد.
در پژوهشی رضایی به مقایسه بهزیستی روانی، اضطراب اجتماعی و خشم در زنان متقاضی طلاق و عادی ساکن شهر اردبیل پرداخت. روش این پژوهش از نوع علی- مقایسه ای و جامعه آماری نیز کلیه زنان متقاضی طلاق و عادی شهر اردبیل در سال۹۳-۹۲ بودند. از این جامعه، ۵۰ نفر زن (۲۵ زن متقاضی طلاق و ۲۵زن عادی) با روش نمونه گیری تصادفی خوشهای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه بهزیستی روانی ریف، اضطراب اجتماعی لایبوویتز و پرسشنامه خشم چندبعدی سیگل استفاده شد. اطلاعات به دست آمده، با بهره گرفتن از تحلیل واریانس چند متغیری مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که بین زنان متقاضی طلاق و عادی از لحاظ بهزیستی ذهنی، اضطراب اجتماعی و خشم تفاوت معناداری وجود دارد و زنان عادی از پذیرش خود، روابط مثبت، تسلط برمحیط، زندگی هدفمند ورشد فردی بیشتری نسبت به زنان متقاضی طلاق برخوردارند، اما در مؤلفه ی خودمختاری این تفاوت معنادار نشد. و ترس از ارزیابی منفی و اجتناب اجتماعی در زنان متقاضی طلاق بیشتر از زنان عادی بود همچنین انگیختگی خشم، نگرش خصمانه، خشم بیرونی و خشم درونی زنان متقاضی طلاق بیشتر از زنان عادی گزارش شد. اما در مولفه موقعیت های فراخوان خشم این تفاوت معنا دار نشد. نتایج این تحقیق نشان داد که زنان در قبال وضعیت زندگی زناشویی نابسامان احساس درماندگی کرده و اضطراب اجتماعی و خشم بیشتری را تجربه میکنند در نتیجه این عوامل منجر به پایین آمدن بهزیستی روانی در این زنان می شود.
پژوهشی توسط ایوانی (۱۳۹۰)، با هدف تعین سهم هریک از طرح واره های ناسازگار اولیه، به عنوان متغیر ملاک در تبیین کیفیت رابطه دوستی با جنس دیگر (تعارض، حمایت و عمق ادراک شده) و پریشانی روان شناختی (علائم افسردگی و اضطراب)؛ همچنین تعیین سهم پریشانی روان شناختی و کیفیت رابطه با جنس دیگر در تبیین یک دیگر، در جمعیت دختران دانشجوی درگیر در رابطه دوستی با جنس دیگر، انجام گرفت. طرحواره های ناسازگار اولیه که توسط یونگ معرفی شده اند فرد را در زمان روبرویی با آسیبی مانند تعارض در رابطه، در معرض اسیب های روانی قرار میدهند. همچنین بر کیفیت روابط عاشقانه نیز تاثیر منفی دارند.
یک پژوهش توسط لطف آبادی (۱۳۸۹)، با هدف بررسی اثربخشی گروهدرمانیشناختی متمرکز بر طرحواره در کاهش علائم افسردگی دانشجویان انجام پذیرفت. پژوهش حاضر کاربردی و ازنوع شبه آزمایشی و طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل توجه است. جامعه آماری این پژوهش شامل همه دانشجویان دختر دانشگاه محقق اردبیلی بود که در سال تحصیلی ۸۹-۸۸ مشغول به تحصیل بودند و از افسردگی رنج میبردند. شیوع مادام العمر افسردگی را حدود ۱۵ درصد و در زنان ۲۵ درصد برآورد کردهاند. چون تعداد کل دانشجویان دختر برابر با ۴۰۰۰ نفر میباشد و چون شیوع افسردگی برابر با ۱۵% برآورد میشود لذا کل جامعه آماری ۶۰۰ دانشجو برآورد شدهاست. با بهره گرفتن از روش نمونهگیری در دسترس از میان دانشجویان دختر دانشگاه محقق اردبیلی که در تست افسردگی بک نمرهای بین ۱۹ تا ۲۹ کسب کردند، ۲۶ نفر انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل توجه جایگزین شدند. سپس پرسشنامه طرحوارههای ناسازگار اولیه یانگ (فرم کوتاه) با ضریب پایایی ۹۴/۰ و پرسشنامه افسردگی بک با ضریب پایایی ۸۶/۰ در پیشآزمون برای هر دو گروه اجرا شد. در گروه آزمایش مداخله از نوع گروهدرمانی شناختی متمرکز بر طرحواره انجام شد. پس از پایان دوره ۱۰ جلسهای درمان (هفتهای دو جلسه به مدت ۹۰ دقیقه) بار دیگر پرسشنامه طرحوارههای ناسازگار اولیه یانگ (فرم کوتاه) و پرسشنامه افسردگی بک به عنوان پسآزمون در هر دو گروه اجرا گردید. نتایج حاصل از تحلیل آماری با آزمونهای تحلیل واریانس چند متغییره و آزمون t مستقل نشان داد که گروهدرمانی شناختی متمرکز بر طرحواره در مقایسه با گروه کنترل توجه، به طورمعنیداری (۰۰۰/۰p<) باعث کاهش نمره کلی در پرسشنامه طرحوارههای یانگ شده است. در مورد هر یک ازطرحوارهها به طور جداگانه نتایج حاصل از تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که جز در طرحواره انزوای اجتماعی / بیگانگی(۰۵۷/۰p<) و طرحواره گرفتار/ خود تحولنیافته (۰۷۴/۰p<)، درمان بر کاهش نمرات سایر طرحوارهها به طور معنیداری مؤثر بوده است. همچنین نتایج حاصل از آزمون آماری t مستقل نیز تفاوت معنیداری را در کاهش نمرات افسردگی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل توجه، پس از درمان نشان داد. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که طرحوارههای محرومیت هیجانی، معیارهای سرسختانه و استحقاق نیز میتواند ۶۵ درصد واریانس افسردگی را با بهره گرفتن از آزمون بک تبیین کنند.