۲-۴- کاربردها و کارکردهای اینترنت
اینترنت به عنوان یک ابزار مفید و پویا، منبع گسترده اطلاعات در سطح جهان برای برقراری ارتباط و انتقال دانش محسوب می شود و به طور کلی کاربردهای اینترنت را میتوان به دو دسته ارتباطی و اطلاعرسانی تقسیم کرد.
۲-۴-۱- کاربردهای ارتباطی
کاربردهای ارتباطی به پنج دسته قابل تقسیم است:
-
-
-
-
- مکاتبه غیرهمزمان[۵۶]: در شرایطی که پهنای باند محدود باشد، میتوان از اینترنت به صورت وسیلهای ارتباطی اما غیر جستجوگر استفاده کرد. آموزش مکاتبه ای با بهره گرفتن از فایل یا پست الکترونیکی مطالب را ارسال می کند و کنفرانس رایانهای شبیه به کلاسهای آموزش مکاتبه ای انجام می شود؛ با این تفاوت که مواد آموزشی از طریق اینترنت ارسال و دریافت می شود (فیضی و رحمانی، ۱۳۸۳).
-
- مکاتبه همزمان[۵۷]: همکاری از طریق اینترنت به صورت همزمان، مستلزم ارتباط در زمان واقعی میان شرکت کنندگان است. این ارتباط می تواند از طریق همایش مجازی، کنفرانسهای شنیداری، کنفرانسهای شنیداری- دیداری و بالاخره همکاری نرمافزاری صورت گیرد (احمدوند، ۱۳۸۱). نتایج و کلیه مطالب کنفرانسها و سمینارها و ملاقاتها چه به صورت زنده و چه از طریق ارتباطات درون خطی به آگاهی علاقهمندان میرسد. از این طریق صاحبنظران دیدگاه های خود را با هم تقسیم میکنند و مشارکت درون خطی آنها نشانگر قدرت اینترنت است (زمانی، ۱۳۸۱).
-
- پست الکترونیک[۵۸]: پست الکترونیک همواره به عنوان پراستفادهترین ابزار در شبکه اینترنت، مورد توجه بوده است. پست الکترونیکی فرصتی را فراهم میآورد تا برای ارسال پیام به شیوهای متفاوت از روشهای مرسوم اقدام شود. در این سیستم ارتباطی، شخص می تواند پیام الکترونیکی را به صورت خودکار به تمامی شرکتکنندگان یا اعضای گروه خاصی ارسال نماید (شیری، ۱۳۷۸). این رسانه تبادل جدی اطلاعات را برای تحقیق مشارکتی و گفتگوهای مهم میسر میسازد (عطاران، ۱۳۸۳). از اینترنت و پست الکترونیک میتوان برای سرعت بخشیدن به انتشار اطلاعات و ارسال و دریافت آن، دستیابی به اطلاعات و منابع گوناگون علمی در اینترنت و هزینه نسبتاً کم برقراری ارتباط استفاده کرد (ابراهیمی، ۱۳۸۰).
-
- گروه های گفتگو (چت رومها): گفتگوی زنده[۵۹] یکی از خدمات اینترنت است که افراد از طریق رایانه های خود در هر کشوری که باشند با یکدیگر به طور همزمان متصل شده و از طریق تایپ متون و انتقال صدا و تصویر به گفتگو میپردازند. فضایی که گفتگو در آن انجام می شود اتاق گفتگو نام دارد. در اکثر اتاقهای گفتگو مکالمات حول یک موضوع از قبل تعیین شده انجام می شود (اسنل[۶۰]، ۱۳۷۹).
- گروه های مباحثه ای: گروه های مباحثه در حقیقت مجموعه ای از کاربران شبکه هستند که برای بحث و گفتگو در مورد موضوعی خاص در محیط شبکه از ابزار پست الکترونیکی استفاده میکنند. معمولاً تشکیل گروه بحث با تمایل فردی خاص شروع می شود و با تعیین میزبان رایانهای مشخص، اعلان گروه بحث و نشانی آن میزبان تعیین شده، علاقهمندان به عضویت در گروه بحث الکترونیکی دعوت میشوند. شیوه کار در گروه بحث الکترونیکی مبتنی بر پست الکترونیکی است. هر کاربری که عضو گروه بحث می شود، نشانی پست الکترونیکی او در سیاهه اعضا ارسال می شود (حاجیزینالعابدینی، ۱۳۸۵). در واقع گروه مباحثه همانند انجمنهای حرفهای عمل کرده و محیطی را فراهم آورده که افراد دارای علایق مشترک به راحتی بتوانند سؤالها و دیدگاه های خود را درباره مسائل گوناگون حرفه خویش برای همگان مطرح ساخته و از نظرهای آنان سود ببرند. افراد گروه مباحثه ممکن است چند نفر در قالب یک گروه کوچک باشند که در زمینه موضوعی خاص تبادل نظر میکنند و یا گروه بسیار وسیعی در سطح منطقه، کشور و یا حتی در سطح جهان باشند (محمدی، ۱۳۸۱).
-
-
-
۲-۴-۲- کاربردهای اطلاعرسانی
از جمله امکانات اینترنت که موجب تسریع ارتباطات بشری و تبادل افکار گردیده، شبکه جهانی وب است (صابری و صدیقی، ۱۳۸۳). یکی از مزیتهای وب فراهم کردن دستیابی به منابع اصلی اطلاعات است. وب دستیابی به منابع یادگیری با کیفیت بالا، امکان برقراری ارتباط با افراد از طریق پست الکترونیک، و نیز اطلاعرسانی، تبادل نظر و تعادل فرهنگی و بین المللی و یادگیری مشارکتی را ممکن میسازد (عطاران، ۱۳۸۳). از سال ۱۹۹۰، به دنبال اختراع وب، متن کامل مقاله های منتشر شده در مجله های علمی به صورت الکترونیکی و دسترسی آزاد در اختیار پژوهشگران قرار میگیرد به صورتی که وب به یکی از مجراهای اصلی ارتباط علمی میان پژوهشگران تبدیل شدهاست (نوروزی، ۱۳۸۵). شبکه جهانی وب یکی از مهمترین ابزارهایی است که از آن به مثابه اصلیترین ابزار برای دسترسی به اطلاعات استفاده می شود.
۲-۴-۳- کارکردهای اینترنت
اینترنت همانگونه که بر سازمان و حیات اقتصادی جوامع تأثیر گذاشته، حیات فردی و روزمره افراد را تحت تأثیر قرار داده است. بسیاری از فعالیتهایی که افراد به واسطه اینترنت انجام می دهند در حیات روزمره نقش اساسی دارند و استفاده از اینترنت برای انجام آنها موجب تسهیل در انجام این فعالیتها شده است. اینترنت دارای کارکردهای گوناگونی است از جمله میتوان به کارکردهای آموزشی، سرگرمی، و خدماتی اشاره کرد:
-
- تفریح و سرگرمی: تفریح و سرگرمی از جمله کارکردهای اینترنت میباشد. اینترنت با ایجاد فضایی تفننی، بدیع و هیجانانگیز، چه مستقیم به واسطه ابزار برخط تفریح و سرگرمی و چه با بازیهای رایانهای و البته تفنن ساده و معمول وبگردی به همراه سرک کشیدن در گپهای مورد علاقه، گروه های اجتماعی مختلف با انگیزه های متفاوتی را مجذوب خود کردهاست که در این میان جوانان بیشترین استفادهکننده آن هستند (وتیل[۶۱]، ۱۹۹۷).