۰٫۱۵
۰٫۲۱
۰٫۳۰
۰٫۴۷
۰٫۸۹
۰٫۷۷
۱٫۰۲۳
۲٫۳۲
۴٫۶۰
۰٫۳۴
۰٫۳۷
۰٫۴۲
۰٫۶۲
۰٫۷۵
۱٫۷۴
۲٫۸۶
۴٫۱۱
۶٫۷۶
۷٫۵
۱
۲
۳
۴
۵
۶
۷
۸
۹
۱۰
۴-۶- جمع بندی
در این فصل، ابتدا به شرح ساختار الگوریتم زنبور عسل و الگوریتم ژنتیک پرداخته شده است. همچنین، روش پیشنهادیBCO تلفیقی بر روی مسایل انتخاب شده اجرا گردید. نتایج حاصل از مقایسه این روش با الگوریتم GA ، بیانگر این امر هستند که روش طراحی شده در همه مسایل، توانایی بالایی برای تولید جوابهای پارتوی متنوع و پراکنده دارند. همچنین از آنجا که بر اساس ساختار طراحی شده روش پیشنهادی، این روش، در هر تکرار بصورت هوشمندانه نقاط زیادی از فضای جواب را جستجو می کند. بدیهی است که این روش، زمان محاسباتی بیشتری را نسبت به الگوریتم GA مصرف می کند.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
فصل پنجم
نتیجه گیری کلی و ارائه پیشنهادات
مقدمه
همانطور که قبلا گفته شد، یکی از عمده فعالیت های مدیریت زنجیره تامین، مدیریت لجستیک می باشد که این بخش کلیه فعالیت های فیزیکی از مرحله تهیه ماده خام تا محصول نهایی شامل فعالیتهای حمل ونقل، انبارداری، زمان بندی تولید و … را شامل می شود، بخش نسبتاً بزرگی از فعالیت های زنجیره تامین را به خود اختصاص می دهد. با توجه به اهمیت مسئله زنجیره تامین در صنعت، در این پایان نامه به ارائه مدل بهبود یافته حمل و نقل با در نظر گرفتن کل زنجیره تأمین با رویکرد مدل سازی ریاضی پرداخته شده است.
مسئله مورد بررسی در این تحقیق شامل ۳ سطح کارخانه، مراکز پخش با ظرفیت محدود و مشتریان می باشد که در آن به سطح مشتریان، مرحله اول؛ به سطح مراکز پخش، مرحله دوم و سطح کارخانجات، مرحله سوم گفته می شود. در این مسئله، ملاحظات مربوط به حمل و نقل نیز در نظر گرفته شده است. فرض می شود که در مرحله سوم و مرحله دوم پارکینگ وسائل نقلیه وجود دارد و اگر L وسیله نقلیه وجود داشته باشد، تعدادی از آنها فقط به پارکینگ مرحله سوم (سطح کارخانجات) و تعدادی دیگر به پارکینگ مرحله دوم تعلق دارند. وسائل نقلیه متعلق به مرحله سوم، کالا را از کارخانه به مرکز توزیع حمل کرده و وسائل نقلیه متعلق به مرحله دوم، کالا را از مرکز توزیع به مشتری حمل می کند. هر کالا (سفارش) دارای یک ظرفیت اشغالی مشخص بوده و هر وسیله نقلیه نیز ظرفیت محدودی جهت حمل سفارشات (کالاها) دارد. مدل مورد نظر دارای ۳ هدف کمینه سازی حداکثر زمان تکمیل سفارشات، کمینه سازی هزینه های حمل و نقل و کمینه سازی مجموع جریمههای دیرکرد و زودکرد سفارشات می باشد. لازم به ذکر است که سفارش، همان کالا است که توسط مشتری سفارش داده شده و در کارخانه با مدت زمان معینی پردازش شده و سپس از طریق سیستم حمل و نقل به مشتری تحویل داده می شود.
جهت حل مدل ارائه شده الگوریتم زنبور عسل بر پایه آرشیو پارتو جهت حل و بهینهسازی توابع هدف، پیشنهاد گردیده است. همچنین جهت اثبات کارایی الگوریتم پیشنهادی، تعدادی مسئله نمونه انتخاب گردیده و نتایج حل این مسائل توسط الگوریتم پیشنهادی با نتایج حل همین مسائل با الگوریتم ژنتیک مقایسه گردیدهاند.
به منظور آزمودن کارایی الگوریتم پیشنهادی، الگوریتم در محیط نرم افزار MATLAB پیاده سازی شده و نتایج حاصل از اجرای آن در مسائل آزمایشی تولید شده با نتایج بدست آمده از الگوریتم ژنتیک مقایسه شده اند. در فصل چهارم، جهت حل مدل توسط الگوریتمها چندین مسئله نمونه در دو گروه اندازه های کوچک و بزرگ طراحی گردیده اند که مشخصات این مسائل در جداول مربوطه در این فصل نشان داده شده اند.
نتایج حاصل از دو الگوریتم با توجه به شاخصهای مقایسه ای کیفیت، پراکندگی و یکنواختی با یکدیگر مقایسه شده اند. نتایج مقایسه ای نشان می دهند که الگوریتم زنبور عسل در همه موارد توانایی بالاتری برای تولید جوابهای باکیفیت تر نسبت به الگوریتم ژنتیک دارد. الگوریتم زنبور عسل قادر به تولید جوابهای با پراکندگی بالاتری نسبت به الگوریتم ژنتیک دارد یا به عبارتی الگوریتم زنبور عسل توانایی بیشتری برای اکتشاف و استخراج ناحیه شدنی جواب نسبت به الگوریتم ژنتیک دارد. همانطور که در جداول مربوطه مشاهده شد، الگوریتم ژنتیک جوابهایی با یکنواختی بالاتری نسبت به الگوریتم زنبور عسل تولید می کند. همچنین نتایج مقایسه زمان اجرا نشان می‑دهد که مدت زمان اجرای الگوریتم کلونی زنبور عسل نسبت به الگوریتم ژنتیک بیشتر است.
بطور کلی نتایج حاصل از این تحقیق را می توان بصورت زیر دسته بندی کرد:
- ارائه مدل ریاضی برای یک شبکه زنجیره تامین یکپارچه به همراه ارائه مدل بهبود یافته حمل و نقل.
- NP-hard بودن مساله و حل آن با الگوریتم های فراابتکاری و همچنین بررسی عملکرد این الگوریتم ها
- بررسی و مقایسه جواب های الگوریتم های پیشنهادی با یکدیگر با توجه به معیارهای مقایسه ای کیفیت، پراکندگی و یکنواختی.
- عملکرد بهتر و قابل قبول الگوریتم کلونی زنبور پیشنهادی نسبت به الگوریتم ژنتیک با توجه شاخصهای کیفیت و پراکندگی در همه مسائل بررسی شده در این تحقیق.