در لیزینگ مذکور، هزینه های مربوط به تعمیرات و نگهداری و بیمه توسط اجارهکننده پرداخت می شود. ارزش خالص فعلی مجموع مبالغ پرداختشده می تواند معادل بهای تمامشده مورد اجاره باشد. از سوی دیگر ارزش باقیمانده مورد اجاره که پیش بینی شده تا در انتهای مدت قرارداد توسط اجارهکننده پرداخت شود، مبلغی نمادین است.
این نوع عملیات لیزینگ در نوع خود یکی از پیشرفتهترین شیوه های لیزینگ در جهان محسوب می شود که امروزه به دلیل ماهیت آن از لحاظ پیشبینی امکان تملیک مورد اجاره توسط مستأجر (متقاضی) گستره وسیعی از مبادلات اعتباری را در برگرفته است (میری،۲۸:۱۳۸۴).
۱-۱۰-۴٫ ارزیابی عملکرد
ارزیابی عملکرد به معنی یافتن ارزش هر چیز، نتیجه کار، میزان کار و حاصل محصول بیان شده است. به طور ساده ارزیابی عملکرد فرایند قضاوت در مورد ارزش عملکرد مشاهدهشده میباشد. و به طور کلی نظام ارزیابی عملکرد را میتوان فرایند سنجش، اندازهگیری و مقایسه میزان و نحوه دستیابی به وضعیت مطلوب و مورد نظر دانست (آذر و همکاران، ۲:۱۳۸۶).
۱-۱۰-۵٫ کارایی
بیانگر این مفهوم است که یک سازمان به چه خوبی از منابع خود در راستای تولید به بهترین عملکرد در مقطعی از زمان استفاده کردهاست. در این حالت بنگاهی کاراتر تلقی میشود که برای تولید محصولات خود از نهادههای کمتری استفاده کرده باشد. به عبارت دیگر روی مرز تولید قرار گرفته باشد (یعنی با حداقل نهاده مقدار معینی ستاده تولید کند) (مهرگان، ۴۳:۱۳۸۷).
۱-۱۰-۶٫ تحلیل پوششی داده ها (DEA):
تحلیل پوششی داده ها، یک روش برنامهریزی خطی و یک ابزار مفید در مدیریت برای ارزیابی کارایی واحدهای تصمیم گیرنده است که چندین ورودی را برای تولید چندین خروجی مورد استفاده قرار میدهد. برخلاف روشهای آماری که همه تولید کنندها را با یک تولیدکننده میانه مقایسه میکنند، این روش، هر واحد تصمیمگیری را با بهترین واحدهای تصمیمگیری مقایسه میکند. این روش که بر پایه برنامهریزی خطی استوار است، مقایسهای بین واحدهای تصمیمگیرنده متجانس انجام میدهد. واحدهایی که در آن ها از ورودیهای همسان برای رسیدن به خروجیهای همسان استفاده میشود، واحدهای کارا و ناکارا را تعیین میکنند. این روش، همه واحدهای تصمیمگیری (DMUs[6]) که به طور نسبی دارای بهترین عملکرد و آنهایی که دارای عملکرد ضعیف هستند به سمت واحدهای دارای عملکرد نسبتاً ضعیف تر باید برای عملکرد برتر به دنبال آن باشند. روش تحلیل پوششی داده ها، روشی مناسب جهت برآورد کارایی نسبی است که اغلب با کارایی مطلق فاصله دارد؛ به عبارت دیگر، اندازه رضایتبخش عملکرد ما را در مقایسه با رقبا نشان میدهد، ولی کار ما را با یک ماکزیمم نظری مقایسه نمیکند (سلطان پناه و همکاران، ۱۵۳:۱۳۸۷)
۱-۱۱ جمع بندی
در این فصل توضیح داده شد که ارزیابی عملکرد سازمانها بسیار مهم و ضروری میباشد و همچنین به دلیل تأثیر بدیهی ارزیابی عملکرد در جهت بهبود عملکرد سازمانها و از طرف دیگر به ذلیل اهمیت بالای نقش صنعت لیزینگ در توسعه اقتصادی کشورها، دلایل انتخاب تحقیق حاضر بیان شد و جامعه آماری و بازه زمامی و مکانی تحقیق تشریح شد و در نهایت واژگان کلیدی تحقیق به طور خلاصه توضیح داده شدند.
۱-۱۲ چهارچوب کلی پژوهش
فصل اول: در این فصل کلیات پژوهش شامل بیان مسئله، ضرورت و اولویت تحقیق، اهداف و فرضیات، قلمرو زمانی و مکانی و تعریف مفهومی و عملیاتی متغیرهای پژوهش ارائه شد.
فصل دوم: فصل دوم در دو بخش ارائه می شود. در بخش اول که مربوط به مبانی نظری پژوهش است، تاریخچه، تعاریف و انواع لیزینگها معرفی و تشریح شده و همچنین تاریخچه، تعاریف و انواع مدلهای ارزیابی عملکرد و مدل تحلیل پوششی داده ها بیان می شود. در بخش دوم یا پیشینه پژوهش، خلاصهای از تحقیقات داخلی و خارجی صورت گرفته در خصوص لیزینگها و مدلهای ارزیابی عملکرد به ویژه مدل DEA بیان می شود.
فصل سوم: در فصل سوم نوع پژوهش، جامعه آماری، قلمرو زمانی و مکانی، روش گردآوری داده ها، چگونگی محاسبه شاخص های تحقیق و روشهای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش بیان می شود.
فصل چهارم: فصل چهارم به تجزیه و تحلیل داده های پژوهش اختصاص دارد، بدین ترتیب که تمامی داده ها در مدلهای مربوطه قرارگرفته و حل میگردد و در نهایت نتایج به دست آمده در جداول نهایی نمایش داده میشود.
فصل پنجم: در فصل پنجم ابتدا خلاصهای از پژوهش ارائه می شود. در ادامه نتایج به دست آمده از فصل چهارم مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد و تشریح و تفسیر میگردد. پس از نتیجه گیری و ارائه پیشنهادات پژوهش، زمینههایی برای تحقیقات آتی و محدودیتهای تحقیق ارائه می شود.
فصل دوم:
مروری بر ادبیات تحقیق
۲-۱ مقدمه
این فصل شامل دو بخش میباشد: در بخش اول مبانی نظری تحقیق ذکر می شود که شامل تعاریفی از ارزیابی عملکرد و انواع روشهای ارزیابی، و سپس توضیحاتی در خصوص معاملات لیزینگ و صنعت لیزینگ و روش تحلیل پوششی داده ها و روش ترکیبی تحلیل پوششی داده ها و تحلیل سلسله مراتبی میباشد. بخش دوم که پیشینه تحقیق میباشد تحقیقاتی که در صنعت لیزینگ انجام شده است ذکر شده و به علاوه تحقیقاتی که از روشDEA یا AHP/DEA برای ارزیابی واحدهای مورد بررسی، استفاده شده قید شده است و در نهایت دلیل انتخاب پژوهش مذکور ذکر خواهد شد.
۲-۲ ارزیابی عملکرد
هر سازمانی برای پیشرفت و نیل به اهداف تعیینشدهاش، نیاز به آگاهی از موقعیت خود دارد. این آگاهی موجب میشود که از نقاط قوت و ضعف عملکرد خود مطلع گردد و تمهیدات لازم را برای اثربخشی بیشتر فعالیتهایش به کاربرد و این آگاهی از طریق نظام ارزیابی عملکرد صورت میگیرد. ارزیابی ابزاری است که سازمانها و مدیران و کارکنان را در آگاهی از موقعیت خود کمک میکند. اگر این ابزار به خوبی طراحی شود و مورد استفاده قرار گیرد، وسیله مناسبی برای تشویق، آموزش و بهبود خواهد بود.
در این بخش به معرفی ارزیابی عملکرد از جمله تعریف ارزیابی عملکرد، اهداف ارزیابی عملکرد، انواع سیستمهای ارزیابی عملکرد و رویکردها و مدلهای ارزیابی عملکرد پرداخته میشود.
۲-۲-۱ تعریف ارزیابی عملکرد
در مورد ارزیابی عملکرد تعاریف مختلفی وجود دارد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره میشود.
-
- اندازهگیری بر اعداد تمرکز دارد و تصویر ذهنی و دقیقی از واقعیت را در اختیار قرار میدهد. اندازهگیری عملکرد، سنجش دورهای میزان پیشرفت اهداف کوتاه مدت و بلندمدت و گزارش دهی به مدیران است (تاکار[۷]،۵۶:۲۰۰۷).