۲-کوه کله گاو
درباره این کوه نیز افسانه هایی در بین مردم رواج دارد که شبیه به افسانه کوه مارکشه است می گویند:
هنگامی که راور از طرف لوت توسط یک مار تهدید می شد، همزمان از طرف کرمان هم یک گاو به طرف راور به حرکت در آمده بود که وجود این گاو نیز مانند مار برای راور تهدید جدی به شمار می رفت . همان سیدکه مار را با دعای خود به سنگ تبدیل کرده بود به طرف گاو رفته وبا گرفتن دم وچرخاندن گاو، آن را با شدت پرتاب می کند ،بطوری که هرکدام ازتکه های بدن گاو در یک ناحیه به زمین می افتد : کله گاو در نزدیک آبیک درجنوب شرقی راوردرمسیرجاده کرمان به زمین می افتد وهم اکنون چشمه ای که درپایین این کوه قراردارد چشمه گردنه گاو نامیده می شود.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
ا-کوه دربند با ۲۴۴۰مترارتفاع ازسطح دریا
۲-کوه لکر کوه با۳۲۶۵ متر ارتفاع از سطح دریا
۳-کوه چهل دختر با۳۱۲۲متر ارتفاع ازسطح دریا
انواع باد در گویش مردم راور
حکمت وزیدن باد رقصاندن شاخه ها نیست، بلکه امتحان ریشه هاست
باد چیست؟
باد، جریان هوایی است که از مراکز پرفشار به طرف مراکز کم فشار به حرکت در می آید.
هر چه شیب فشار بین دو نقطه بیشتر باشد شدت جریان هوا نیز بیشتر خواهد بود. تفاوت فشار دو نقطه را گرادیان فشار میگویند.
باد یکی از پدیده های جوی است که تاثیر مستقیمی بر آب و هوای مناطق مختلف جهان دارد. به همین دلیل مطالعه در باره آن همواره مورد توجه بوده است. بادها را به انواع مختلفی تقسیم می کنند. برای نمونه یکی از این تقسیم بندیها به شکل زیر است:
۱- بادهای آلیزه( تجارتی)، ۲-بادهای موسمی، ۳- بادهای محلی، ۴-نسیم دریا و خشکی، ۵-بادهای کوه و دره، ۶- فون(Foehn)
اما مردم در هر شهر و منطقه بنا به وضعیت جوی، فرهنگی، اجتماعی و … ممکن است بادها را به گونه های متفاوت و مختلفی تقسیم بندی و نامگذاری کنند.
باد قبله : وزش باد از سمت قبله( مغرب) درفصل زمستان وزش آن باعث گرمی هوا شده و اگر بعد از وزیدن این باد، باران یا برف نبارد هوا به شدت سرد میشود.
باد بیابون (بیابان): باد نسبتا سردی که درفصل زمستان از سمت شمال یا شمال شرقی
می وزد (در تابستان به آن روز باد میگویند )
شو باد (shew bad) شب باد: درفصل تابستان از هنگام سحر بادی ملایم از سمت جنوب یا جنوب شرقی می وزد که به آن شب باد می گویند.
باد پا روز: (bad e pa rooz) به مرور که به طلوع خورشید نزدیک می شویم و مدتی پس از آن، باد از سمت مشرق به سمت مغرب و درست در امتداد مسیر حرکت فرضی خورشید
می وزد که به باد پا روز مشهور است.
در گویش راوری در برخی موارد از واژه روز به جای خورشید استفاده میشود مانند: روز زد – به جای خورشید طلوع کرد. یا روز به کوه رفت- به جای خورشید غروب کرد و امثال آن.
روز باد: تقریبا از ساعت ۹به بعد حهت وزش باد از سمت شمال به جنوب تغییر می کند و سرعت آن نیز افزایش می یابد که به آن روز باد گفته میشود.
شمال باد، شمال، شمالو: (shemaloo) نسیم خنک و ملایمی که معمولا در فصل تابستان از سمت شمال می وزد.
کج باد: در مناطق کوهستانی و مناطقی که اطراف آن به وسیله موانع طبیعی یا مصنوعی محدود است، وزش باد از سمتی خاص تداوم ندارد و هر لحظه از یک جهت می وزد که به آن کج باد میگویند .
تف باد: (taf bad) باد بسیار گرم و سوزانی که در تابستان از سمت شمال میوزد.
کلول باد (kolool bad)، گلول باد، گلوله باد، لوله باد:گرد باد
دولخ باد: (doolakh bad) باد شدید همراه با گرد و خاک
چغمون: (chaghmoon) باد بسیار سرد و سوزنده و نسبتا شدیدی که در فصل زمستان از سمت شمال می وزد و در بعضی موارد دانه های کوچک باران یا برف را نیز به همراه دارد .
سوز: باد سرد و سوزندهای که در فصل زمستان از سمت شمال می وزد یا یادی که از روزنهای در و دیوار به داخل ساختمان نفوذ میکند.
طوفون باد (toofoon bad)، طوپون باد: (toopoon bad) طوفان یا باد شدید
باد بارش: وزش باد نسبتا شدید همراه با باریدن باران
باد گوجری: (bad e goojeri) در روستاهای طرز (tarz) و فیض آباد در فصل زمستان باد بیابان از سمت شمال می وزد و چون روستای گوجر (goojer) یا کوه جهر (kooh jehr) درسمت شمال این روستاها قرار دارد و در واقع این باد سرد از سمت روستای یاد شده به طرز و فیض آباد میرسد به آن باد گوجری میگویند (این اصطلاح فقط در روستای طرز و روستاهای منطقه فیض آباد به کار می رود)
باد کشال: (bad keshal) وزیدن بادهای نسبتا شدید، روزهایی که وضعیت جوی وزش باد و گردوخاک استگویند هوا باد کشال است.
بلا: (bela) بادی که بسیار شدید است و در اثر وزیدن آن خساراتی به بار می آید یا احتمال به بار آمدن خسارت وجود دارد.
باد ور کردن: (bad var kerdan) شروع به وزیدن کردن باد (باد ور کرد – باد شروع به وزیدن کرد)
باد افتید: (bad oftid) وزش باد متوقف شد.
پایه باد: یک بار وزیدن باد که ممکن است از چند ثانیه تا چند دقیقه به طول انجامد. سپس هوا نسبتا آرام ومجددا باد شروع به وزیدن می کند .
باد بشک: (bad boshk) همان باد است.
تاریخ
شهرتاریخی راورمثل سایرشهرهای کشورعزیزمان دارای فراز و نشیب های زیادی بوده ومردم دلاورراور بارها مردانگی و ایثارگری خود را اثبات کرده اند در اینجا به یک نمونه تاریخی ازدفاع حماسی مردم پسنده می کنیم.
راوردرعصرسلجوقیان:
درعهدسلجوقیان ملک دینارغز[۱] ظاهرا بنا به دعوت امیر مجاهدالدین کوهبنانی و به روایتی بعلت بروز بعضی ازاختلافات با دیگر سلجوقیان با پنج هزار سوار ازسرخس خراسان عازم کرمان شد ملک دینار هنگامی که قصد فتح کرمان را داشت در مسیر راه با مقاومت سربازان ومردم راور روبرو گشت و برای از بین بردن موانع مدتی مجبور به اقامت در این منطقه شد .
نمونه تاریخی مقاومت مردم راور
ملک دینار در سال ۵۸۱ هجری .به طرف کرمان حمله کرد وقتی به راور رسید بعلت مقاومت قلعه های راو رمدتی در آنجا متوقف شد. تا اینکه یکی از دو قلعه تسلیم شد ولی ساکنان قلعه دیگ رهمچنان مقاومت میکردند و به همین جهت ملک دینار برای مدتی ازمحاصره این قلعه دست برداشت و به طرف زرند حرکت نمود اما عده ای از سپاهیانش را برای محاصره قلعه باقی گذاشت تا اینکه پس ازشانزده ماه درجمادی الاخر سال ۵۸۲ هجری افراد درون قلعه بواسطه قحطی و گرسنگی تسلیم شدند و ملک دینار آنها را امان داده و دستور داد قلعه را خراب کنند.
آثار تاریخی راور:
درشهرستان راور باتوجه به قدمت آن آثارتاریخی فراوانی وجود دارد که دراینجا
مابه ذکر نام معروفترین آنها فقط پسنده می کنیم :
۱-قلعه قهقه ۲-قلعه گوجهر
۳-تل وزیری ۴-دخمه زرتشتیان
۵-یخدان ۶-برج وکیلی
۷-برج خلوت یاور ۸-برج جلال آباد