با عنایت به موارد فوق، در این پایان نامه سعی بر آن شد عوامل مؤثر بر بهرهوری نیروی انسانی در بانک ملی مورد بررسی قرار گیرد. لذا هدف تحقیق، بررسی تعیین عوامل مؤثر بر افزایش بهرهوری نیروی انسانی در بانک ملی ایران میباشد. بنابرین تحقیق با مسئله دو و چند متغیری از نوع تحلیل معادلات ساختاری سرکار دارد. با توجه به اینکه مسأله چند متغیری از نوع همبستگی و همچنین مقیاس اندازهگیری متغیرهای تحقیق فاصلهای است، بنابرین مناسبترین روش برای تجزیه و تحلیل و آزمون فرضیههای تحقیق تحلیل معادلات ساختاری است. برای تجزیه تحلیل پس از وارد کردن اطلاعات خام پرسشنامهها در نرمافزار SPSS، داده ها با بهره گرفتن از نرمافزار ۶ EQS برای تجزیه و تحلیل وارد شد. برای استفاده تحلیل معادلات ساختاری، بعضی از مفروضهها باید قابل توجیه باشند. فاصلهای بودن مقیاس اندازهگیری، نرمال بودن توزیع متغیر مورد مطالعه، وجود رابطه خطی بین متغیر مستقل و وابسته و نبود رابطه هم خطی بین متغیرهای مستقل با یکدیگر از مفروضههای لازم برای این آزمونها است. توزیع متغیرها با آزمون کولوموگرف اسمیرنف آزمون شده (فرض صفر نرمال بودن دادههاست) است. در گام بعدی مدل تحقیق در نرم افزار درج گردید، و در نهایت خروجی مدل استخراج گردید. لازم به ذکر است، از آنجا که تفاوت فراوانی مشاهده شده، و مورد انتظار معنا دار بوده، و واریانس باقیمانده و کوواریانس نسبتا کوچک است، بنابرین میتوان گفت، مدل از برازش نسبتاً خوبی برخوردار است. نتایج تحقیق حاکی از آن است، بین نیاز اساسی و بهرهوری رابطه معنی دار وجود دارد. بین مشارکت کارکنان در تصمیم گیری و بهرهوری رابطه معنی دار وجود دارد، همچنین بین رهبری مشارکتی و بهرهوری رابطه معنی دار وجود دارد. بنابرین فرضیههای تحقیق در بانک ملی در ادارات امور شعب جنوب تهران مورد تأیید قرار گرفت.
از آنجا که ضرایب در مدل اثر هر چهار عامل معنا دار شده است، از آزمون فریدمن برای مقایسه میانگین رتبهها در بین K گروه استفاده شده است. فرض صفر در این آزمون مبتنی بر یکسان بودن میانگین رتبهها در بین گروهها است. نتایج آزمون فرید من نشان داده است، معیار تصمیم برابر ۰۰۲/۰ شده است میتوان گفت در سطح ۹۵ در صد هر یک از عوامل ذکر شده در مدل تاثیر متمایزی در بهرهوری دارند. بر اساس نتایج به دست آمده رهبری مشارکتی بیشترین امتیاز، نیاز اساسی و مشارکت در تصمیم گیری در مرتبه دوم و سوم در بانک ملی قرار دارند.
۵-۱-۱- نتایج بررسی فرایض
فرایض پژوهش به شرح زیر میباشد:
۱ – تأمین نیازهای اساسی کارکنان موجب افزایش بهرهوری آن ها می شود.
۲ – مشارکت کارکنان در تصمیم گیری موجب افزایش بهرهوری آن ها می شود.
۳ – سبک رهبری مشارکتی مدیر موجب افزایش بهرهوری آن ها می شود.
۵-۱-۱-۱- نتایج بررسی فرضیه اول
نتایج تحقیق حاکی از آن است بین نیاز اساسی و بهرهوری رابطه معنی دار وجود دارد، و ضریب آن ۷۵۷/۰ و آماره آزمون آن ۶۲۰/۴ میباشد، و مثبت بودن آن بیانگر اثبات فرض اول تحقیق میباشد.
۵-۱-۱-۲- نتایج بررسی فرضیه دوم
نتایج تحقیق نشان داده است، ضریب مشارکت کارکنان در مدل ۸۳۱/۰ است و یک عدد مثبت و به این معنی که رابطهایی هم سو بین بهرهوری و مشارکت کارکنان در تصمیمگیری وجود دارد. همچنین آماره این متغیر ۴۹۷/۲ میباشد که به این معنی است ضریب متغیر معنیدار میباشد.
۵-۱-۱-۲- نتایج بررسی فرضیه سوم
قابل ذکر است، بین رهبری مشارکتی مدیر و بهرهوری نیز رابطه معنیدار وجود دارد، و ضریب متغیر و آماره آزمون به ترتیب ۷۲۶/۰ و ۶۰۸/۴ بوده است. لذا میتوان گفت فوض سوم نیز مورد تأیید قرار گرفت.
۵-۱-۲- سازگاری با تحقیقات پیشین
در ادبیات مربوط به بهرهوری عمده عوامل اثرگذار بر بهرهوری را تجربه، آموزش، تحصیلات و مشارکت دانسته است. در مطالعات انجام شده نیز، چه در سطح داخلی و چه در سطح خارجی، عوامل مؤثر بر بهرهوری در سازمانها و دستگاهها را، آموزش، کنترل، رهبری، عوامل فرهنگی، امکانات رفاهی و غیره برشمردند.
در مطالعهایی که در بانک سامان توسط طالقانی و همکاران انجام شده عوامل مؤثر بر بهرهوری را نیازهای اساسی، مشارکت در تصمیمگیری و سبک رهبری مشارکتی دانسته، و لذا در این پژوهش نیز تاثیر سه عامل نیازهای اساسی، مشارکت در تصمیمگیری و سبک رهبری مشارکتی بر بهرهوری نیروی انسانی در بانک ملی با بهره گرفتن از روش معادله ساختاری مورد تأیید قرار گرفت.
۵-۲- پیشنهاد
با توجه به محدودیت منابع، و نامحدود بودن نیازهای انسانی، افزایش جمعیت و رقابت شدید و بی رحمانه در اقتصاد جهانی، بهبود بهرهوری نه یک انتخاب بلکه یک ضرورت میباشد. بیگمان رشد و توسعه اقتصادی امروزه جوامع مختلف در نرخ رشد بهرهوری آن ها نهفته است. کوشش برای افزایش نرخ بهرهوری، کوشش برای زندگی و رفاه بهتر برای افراد و جامعه است.
بدون تردید برای داشتن آینده پویا و توسعه یافته و ایستادگی اقتصادی در دنیای پررقابت امروزی، نیازمند افزایش بهرهوری و استفاده حداکثری از حداقل امکانات هستیم. امروزه همه کشورهای توسعه یافته و یا در حال توسعه به اهمیت بهرهوری به عنوان یکی از ضرورتهای توسعه اقتصادی و کسب برتری رقابتی پی بردهاند. به این ترتیب اغلب کشورهای در حال توسعه به منظور اشاعه فرهنگ نگرش ویژه به بهرهوری و تعمیم به کارگیری فنون و روشهای بهبود آن، سرمایهگذاریهای قابل توجهی انجام دادهاند. در ایران اهمیت توجه به مقوله بهرهوری، به دلایل مختلفی از جمله حاکم نبودن فرهنگ و نگرش درست به بهرهوری در جامعه، مورد غفلت واقع گردیده است. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که حلقه مفقوده اقتصاد ایران پیش از آنکه سرمایه و یا منابع طبیعی باشد، نبودن بهرهوری نیروی کار است.
۵-۲-۱- پیشنهادات برای تحقیقات آتی
پیشنهادات برای محققین آتی این است که این موضوع در بانکهای دیگر نیز با این روش صورت پذیرد تا مقیاسی جهت مقایسه باشد. همچنین موضوع این پژوهش با بررسی سایر عوامل (فردی، شغلی، محیطی) و سایر روشها نیز میتواند اجرا شود.
۵-۳- محدویتهای تحقیق
با توجه به اینکه داده های تحقیق از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است، از عمده محدودیتهای این تحقیق، نحوه پاسخگویی به پرسشنامه از سوی نمونه آماری یعنی کارکنان بانک ملی بوده، که همواره با درصدی خطا همراه است.
منابع و ماخذ
فارسی
آقایی، نجف، ۱۳۹۰، بررسی مقایسهای تاثیر عوامل دموگرافی، اقتصادی و اجتماعی بر بهرهوری نیروی انسانی در آموزش و پرورش شهر تهران، پژوهشنامه مدیریت ورزشی و رفتار حرکتی، دوره ۷، شماره ۱۴.
ابطحی، سیدحسین و بابک کاظمی،۱۳۸۳، بهرهوری، تهران، مؤسسه مطالعات پژوهشهای بازرگانی
اسماعیلیان، مهدی، ۱۳۸۵، راهنمای جامع spss، تهران، دیباگران تهران.
اعتمادی، مهدی، ۱۳۷۹، عوامل مؤثر در ارتقای بهرهوری در بخش صنعت؛ مجله دانش. ۸۰-۹۸: مدیریت، سال سیزدهم؛ ۴۹
امامیمیبدی، علی، ۱۳۷۹، اصول اندازهگیری کارایی و بهرهوری؛ تهران: انتشارات مؤسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی.
ایرجیراد، ارسلان، ۱۳۸۴، آمار از نگاه SPSS (علمی – کاربردی)، تهران، مؤسسه فرهنگی اهل قلم،.