“
بدیهی است که عامل اصلی در انجام این مبادلات و انتقال وجوه از یک گروه به گروه دیگر قیمت سهام میباشد. صدها شرکت با انتشار سهام برای اولین بار وارد بازار سرمایه میشوند. معمولاً این شرکتها آنقدر سریع رشد میکنند که منابع رایج وجوه (مانند وامهای بانکی سود انباشته و سرمایه مالکان) اغلب برای تأمین مالی توسعهشان،کافی نیست. ازآنجاکه تأمین مالی یک مرحله بسیار مهم در رشد شرکتها به شمار میآید برای آن ها مهم است که قیمت سهامشان ارزش واقعی داراییها و فرصتهای رشدشان را نشان دهند. بهویژه اگر سهام شرکت خیلی ارزان فروخته شود آن ها سرمایه کمتری ازآنچه انتظار دارند به دست میآورند (ثقفی،۱۳۸۲).
ازآنجاییکه سرمایهگذاران و تحلیل گران مالی از سود به عنوان یکی از معیارهای اصلی برای ارزیابی شرکتها استفاده میکنند، آن ها تمایل به اندازهگیری میزان سودآوری آتی دارند تا نسبت به نگهداری یا فروش سهام خود تصمیمگیری کنند. با توجه به اهمیت سود، ارزش دفتری هر سهم و سود تقسیمی هر سهم و ارزش دفتری آن، در این فصل سعی میشود با تعریف بازارهای مالی و سود هر سهم، سود تقسیمی هر سهم و ارزش دفتری آن به تشریح مبانی نظری مطرحشده درباره سود سهام و قیمت آن ها در اینگونه بازارها پرداخته و به بررسی فرضیهها و تئوریهای مطرحشده درباره آن ها پرداخته شود. در پایان این فصل نیز پیشینه تحقیقهای داخلی و خارجی انجامشده در زمینهٔ متغیرهای فوقالذکر مطرحشده و مطالعات مهم انجامشده در این زمینه مرور خواهد شد.
بازار مالی
بازار مالی بازار رسمی و سازمانیافتهای است که در آن انتقال وجوه از افراد و واحدهایی که با مازاد منابع مالی مواجه هستند به افراد و واحدهای متقاضی وجوه (منابع) صورت میگیرد. بدیهی است که در این بازارها اکثریت وامدهندگان را خانوارها و اکثریت متقاضیان وجوه را بنگاههای اقتصادی و دولت تشکیل میدهند (راعی و تلنگی،۱۳۸۷، ص ۶).
بازار مالی، امکانات لازم را برای انتقال پسانداز از اشخاص حقیقی و حقوقی به سایر اشخاصی که فرصتهای سرمایهگذاری مولد در اختیار دارند و نیازمند منابع مالی هستند، فراهم میکند. انتقال وجوه مذبور تقریباً در کلیۀ موارد به ایجاد دارایی مالی منتج میشود که در واقع ادعایی است نسبت به درآمدهای آتی داراییهای شخصی (حقوقی) که اوراق بهادار را صادر و منتشر کردهاست.
کارکردهای اقتصادی بازار مالی
کارکردهای اقتصادی بازار مالی عبارتاند از:
- کمک به فرایند تشکیل سرمایه
وجود بازارهای مالی سبب تشویق مردم به سرمایهگذاری میگردد. بدین ترتیب که شرکتها برای تهیه سرمایه موردنیاز میتوانند اوراق بهادار منتشر ساخته و آن را در بازار سرمایه به فروش برسانند. این اقدام باعث میشود که دو نوع سرمایهگذاری صورت گیرد. در ابتدا شرکت با خرید زمین و ماشینآلات و ساختمان نوعی سرمایهگذاری واقعی میکند و این کار باعث توسعه و رشد کشور و شرکت خواهد شد، سپس مردم با خرید اوراق بهادار (که به وسیله شرکتها منتشر میشود) اقدام به سرمایهگذاری مالی میکنند.
بدین نحو افزایش سرمایه و توسعه شرکتهای تولیدی صورت خواهد گرفت. تحقیقات نشان میدهد که شرکتها در کشورهایی که بازار سرمایه توسعهیافتهتری دارند، وجوه نقد موردنیاز خود را آسانتر و ارزانتر تأمین میکنند.
- تعیین قیمت داراییهای مالی
کارکرد دوم بازار مالی، تعیین قیمت عادلانه برای داراییهای مالی میباشد. اگر شرایط رقابت کامل بر بازار مالی حکمفرما باشد، روابط متقابل خریدار و فروشنده در بازار مالی قیمت دارایی را مشخص میکند و به عبارت دیگر بازده مورد انتظار دارایی مالی را تعیین میکند. بدین ترتیب قیمت دارایی مالی در بازار، متناسب با ریسک و بازدهی آن ها تعیین گشته و روند امور به سوی قیمت عادلانه پیش میرود. انگیزه بنگاه برای به دست آوردن وجوه، به بازده مورد انتظاری که سرمایهگذار طلب میکند بستگی دارد. این ویژگی بازار مالی نشان میدهد که در هر اقتصاد، ریسک و بازده چگونه میان داراییهای مالی مختلف تقسیم میشود که فرایند قیمت یابی نامیده میشود (فیوزی و دیگران،۱۳۷۶، ص ۱۲۶).
طبقهبندی بازارهای مالی
بازارهای مالی برحسب حق مالی، سررسید حق مالی، مرحله انتشار، واگذاری فوری و آتی، ساختار سازمانی خارجی و داخلی طبقهبندی میگردد. بازار مالی برحسب سررسید حق مالی به دو نوع بازار پول و بازار سرمایه تقسیم میشود.
بازار پول[۱]
بازار پول، بازاری برای ابزار بدهی کوتاهمدت میباشد. در بازار پول، مازاد نقدینگی افراد و واحدهای اقتصادی، از طریق پسانداز یا سپردههای بانکی، در اختیار واحدهای اقتصادی قرار میگیرد. در بازار پول، از عرضه و تقاضای پول، نرخ بهره تعیین میشود (راعی، ۱۳۸۳).
بازار سرمایه[۲]
بازار سرمایه، بازاری برای داراییهایی با سررسید بیش از یک سال (ابزار مالی بلندمدت) محسوب میگردد. از طریق انتشار اوراق بهادار توسط واحدهای متقاضی سرمایه که دارای فرصتهای سرمایهگذاری مناسبتر و نیازمند به تأمین مالی بلندمدت میباشند، پساندازهای افراد به سرمایهگذاری تبدیل میگردد. در بازار سرمایه عرضه و تقاضای سرمایه، نرخ بازدهی سرمایه را مشخص میکند. بازار سرمایه، بازاری است که ارتباط تنگاتنگی با پسانداز و سرمایهگذاری دارد و بهمثابه یک واسطه مالی، پسانداز واحدهای اقتصادی دارای مازاد را به واحدهای دارای کسری، برای سرمایهگذاری انتقال میدهد. به عبارت دیگر بازار سرمایه، نقش هدایت و تخصیص منابع اقتصادی را به عهده دارد. در این بازار نیازهای بلندمدت (معمولاً بیش از یک سال) تأمین میشود. غالباً اینگونه وجوه به سرمایه تبدیل میشود و با یک ریسک همراه است. از مهمترین ابزارهای بازار سرمایه، در بازارهای مالی پیشرفته، میتوان به انواع اوراق قرضه، معاملات تاخت و اختیارات معامله اشاره کرد (راعی، ۱۳۸۳، ص ۴۵).
سهام شرکتها
اوراق بهادار
اوراق بهادار اوراقی که نماینده شرکت در مؤسسه یا قرضه طویلالمدتی بوده و قابل معامله میباشند. این اوراق که اغلب در بورس معامله میشوند، اوراق بورس نیز نامیده میشوند. اوراق بهادار به طور اعم شامل اسکناس و کلیه اسناد تجاری میباشند، ولی امروزه به طور اخص منظور از اوراق بهادار سهام و برگههای قرضه میباشد که اغلب در بورس مورد معامله قرارگرفته و به این طریق اسکناس که در اغلب کشورها جانشین پول رایج است و برات و سفته که عمر آن ها کم است و همچنین منافع سهام و برگههای قرضه و حقوقی که بابت پذیرش و غیره به آن ها تعلق میگیرد، جزء اوراق بهادار نمیباشند. مبنی بر (بند ۲ ماده یک) قانون تأسیس اوراق بهادار مصوب ۱۳۴۵، اوراق بهادار عبارت است از سهام شرکتهای سهامی و اوراق قرضه صادرشده از سوی شرکتها و شهرداریها و مؤسسات وابسته به دولت و خزانهداری کل که قابل معامله و نقلوانتقال باشد.
سهام عادی
“