-
- عدم دستهبندی مناسب ایده ها
-
- عدم هماهنگی واحدهای مربوط برای بسط و توسعه کامل ایده ها
-
- مشکلات موجود در محاسبات نتایج کمی هزینهای برخی از ایده ها
-
- ارائه ضعیف و دفاع نادرست از ایده ها و توصیه ها
-
- عدم ارائه گزارش کارگاهها با استاندارد تعریفشده
-
- غربال ایده های خوب به دلیل طوفانی بودن زمان ارزیابی
-
- عدم به کارگیری روش مناسب برای وزن دهی معیارهای ارزش
-
- عدم ثبت اطلاعات مربوط به هر ایده در مرحله توسعه
-
- انجام ارزیابی سریع به دلیل کمبود زمان کارگاه
-
- عدم در نظر گرفتن آثار جانبی ریسکهای محتمل و جزییات آن ها در ارزیابی
- عدم تهیه گزارشهای کارگاه با استاندارد بالا
پیشنهادان برای حل مسائل
با توجه به مطالب ارائه شده در قسمت تعریف فازهای مهندسی ارزش و عنوان مسائل و مشکلات، در این قسمت به ارائه راهکارهای پیشنهادی پرداخته می شود. بدین منظور ابتدا به توضیح و معرفی ابزارآلات فناوری اطلاعات و نقش آن در قسمتهای مختلف مهندسی ارزش پرداخته می شود.
فناوری اطلاعات و ارتباطات بدون شک تحولات گسترده ای را در تمامی عرصه های اجتماعی و اقتصادی بشریت به دنبال داشته و تأثیر آن بر جوامع بشری بهگونه ای است که جهان امروزه بهسرعت در حال تبدیلشدن به یک جامعه اطلاعاتی است.
در فناوری اطلاعات و ارتباطات پنج فرایند نهفته و درونی است:
-
- تولید
-
- پردازش
-
- ذخیره
-
- بازیابی
- انتقال اطلاعات
امروزه فراگیری و سیطره رایانه و پدیده اینترنت، تأثیر شگرف بر مسیر چگونگی حیات فردی، اجتماعی، اقتصادی و کاری انسان نهاده است. جلوه تمامی این دگرگونیها در فناوری اطلاعات و ارتباطات نمایان است و به همین جهت است که عصر حاضر را با عناوین و مفاهیمی همچون دانایی اطلاعات، ارتباطات، دیجیتال، مجازی و مانند آن توصیف میکنند. فناوری اطلاعات و ارتباطات، با توجه به برخورداری از مزیتهای بسیار زیادی مانند، توانایی و افزایش سرعت، کیفیت، شفافیت و عمومیت دسترسی به اطلاعات و دانش که هرکدام بهنوبه خود باعث بهره وری، توسعه انسانی و اجتماعی و توسعه اقتصادی و همچنین ارتباطات گسترده میگردند. بنابرین میتوان بسیاری از مسائل مطرحشده در فازهای مختلف مهندسی ارزش را با بهره گرفتن از توانایی ها و مزیتهای فناوری اطلاعات کاهش داد.
در بررسی و ممیزی کارگاه های رسمی مهندسی ارزش به جمعبندی نقاط ضعف فازهای مهندسی ارزش پرداخته شد:
-
-
- عدم وجود زمان مشترک برای اعضای شرکتکننده در کارگاه مهندسی ارزش
-
-
- نبود زمان کافی برای بررسی و تعامل فازهای مهندسی ارزش
-
- طولانی شدن روند انجامگرفته و خستگی افراد
-
- عدم دستهبندی و ثبت مناسب اطلاعات به دستآمده در کارگاه های مهندسی ارزش
-
- طولانی بودن زمان انتقال داده های به دستآمده از هر گام مهندسی ارزش به اعضای تیم مهندسی ارزش
- عدم تعامل مناسب اعضای تیم مهندسی ارزش در هر زمان ممکن
شناسایی راهکار بهبود برای برگزاری کارگاه مهندسی ارزش
برای رفع این معضلات و یکپارچهسازی مستندات کارگاه مهندسی ارزش و نتایج حاصله، درصدد استفاده از ابزارآلات و امکانات فناوری اطلاعات و ارتباطات در فازهای مهندسی ارزش برآمد تا هدایت گروه را برای اجرای دقیق ضوابط مراحل مختلف کارگاه، سامان بخشد و تهیه گزارش از فرآیندهای کارگاه را تسهیل و ممیزی نتایج کارگاه مهندسی ارزش را امکان پذیر نماید.
در ابتدا، در خصوص امکان ایجاد پایگاه اینترنتی، جهت برگزاری کارگاه به صورت مجازی برای بهبود مشکلات و مسائل مطرح در کارگاه های مهندسی ارزش، بررسی های لازم صورت گرفت. اینترنت یکی از پرکاربردترین امکانات فناوری اطلاعات و ارتباطات میباشد. اینترنت یک شبکه بین المللی قابل دسترس برای عموم مردم است که شامل رایانههایی است که به وسیله پروتکل جهت ردوبدل کردن بستههای اطلاعاتی و پروتکل ارتباطی با یکدیگر متصل هستند. بنابرین به ایجاد سایت اینترنتی که قابلیت دسترسی ساده برای همه اعضای تیم مهندسی ارزش وجود دارد، پرداخته شد. در انتخاب ساختار سایت مذبور تلاش شد برای قدم اول از ساختار ساده استفاده شود. حقیقت این است که سایت اینترنتی، اولین تجربه برای کارگاه مهندسی ارزش در ایران است بنابرین احتمال تغییرات عمده در طی کار وجود داشت. عملاً نیز همین اتفاق رخ داد و بارها فرمها و محدودیت سایت تغییر و اصلاح شد.
ویژگیهای سایت اینترنتی طراحی شده
-
- اطلاعرسانی ساده به اعضای تیم مهندسی ارزش
-
- دستهبندی ساده اطلاعات
-
- امکان دسترسی ساده به اطلاعات مربوط به هر فاز
-
- امکان تعامل ساده افراد در هر زمان ممکن
-
- امکان در اختیار گذاشتن اطلاعات توسط اعضای تیم مهندسی ارزش
- امکان برگزاری کارگاه مهندسی ارزش در هر زمان
برنامه اسکایپ [۳۱]
یکی از مهمترین مشکلات عنوانشده در برگزاری کارگاه های مهندسی ارزش، بهره گیری و استفاده از اعضای تیم خبره میباشد به همین دلیل امکان برگزاری کارگاه به دلیل محدود بودن زمان مشترک بین افراد متخصص مشکل میباشد. برای حل این مسئله میتوان از امکانات و ابزارآلات فناوری اطلاعات و ارتباطات استفاده نمود. بدین شکل که به کمک این ابزار افراد فقط با دسترسی به اینترنت و داشتن نرمافزارهای مشترک بین اعضا، اعضا با یکدیگر در ارتباط بوده و نیازی به حضور فیزیکی افراد در محل برگزاری کارگاه مهندسی ارزش نمی باشد.
برای برقراری ارتباط بین افراد به صورت صوتی و تصویری میتوان از برنامه های متعددی که در این زمینه وجود دارد، استفاده نمود ولی در این تحقیق از برنامه اسکایپ استفاده شده است. این نرمافزار امکان برقراری یک ارتباط صوتی و تصویری را با کمترین هزینه را میدهد. نرمافزار اسکایپ یکی از مشهورترین نرمافزارهای در زمینهٔ برقراری ارتباط صوتی و تصویری است که با کمک آن میتوان با هر فردی در سراسر جهان بهراحتی ارتباط صوتی و تصویری برقرار نمود.
از ویژگیهای برنامه اسکایپ میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
-
- قابلیت برقراری ارتباط رایگان صوتی و تصویری
-
- داشتن کیفیت بسیار بالا صدا و تصویر حتی با پایین بودن سرعت اینترنت
-
- امکان برقراری ارتباط تصویری از طریق وب کم[۳۲]
-
- سازگار با ویندوزها[۳۳] و سیستمعاملهای مختلف
- قابلیت برقراری ارتباط صوتی و تصویری با بیش از ۱۰۰ نفر به صورت همزمان