۳-۵ ابزار گردآوری داده ها
۳-۵-۱- پرسشنامه نیازهای بنیادی روانی:
پرسشنامه نیازهای بنیادی روانی توسط گاردیا، دسی و ریان (۲۰۰۰) ساخته شده است. مقیاس مذکور شامل ۲۱ ماده است که سه خرده مقیاس، خودمختاری، شایستگی و ارتباط را میسنجد، که میزان احساس حمایت از نیاز های خود مختاری را با سوالات، ۱، ۴ع، ۸، ۱۱ع، ۱۴، ۱۷، ۲۰ع ، نیاز به شایستگی را با سوالات، ۳ع، ۵، ۱۰، ۱۳، ۱۵ع، ۱۹ع ونیاز به ارتباط با دیگران را با سوالات۲، ۶، ۷ع، ۹، ۱۲، ۱۶ع، ۱۸ع، ۲۱، میسنجد. که بر اساس مقیاس هفت درجهای لیکرت درجه بندی شده است. و سوالات دارای علامت ع به صورت معکوس نمره گذاری میشوند. گاردیا و همکاران ( ۲۰۰۰) ضرایب پایایی حاصل از اجرای آن را روی مادر، پدر، شریک و رمانتیک و دوستان آزمودنیها همگی ۹۲/۰، گزارش کرده اند. همچنین این مقیاس در نمونه های مدیران و دانشجویان ایرانی اجرا شده و از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار است، به طوری که آلفای کرونباخ آن بین ۷۶/۰ تا ۷۹/۰ در نوسان بوده است (قربانی و واتسون، ۲۰۰۴؛ قربانی، ۱۳۸۳). در پژوهش حاضر ضریب آلفای کرونباخ ۸۳/۰ به دست آمد.
۳-۵-۲ پرسشنامه طرحواره های ناساز گار اولیه:
پرسشنامه طرحوارههای ناسازگار اولیه توسط یانگ (۱۹۹۸) ساخته شده است. این پرسشنامه یک ابزار ۷۵ سؤالی برای سنجش ۱۵ طرحواره ناکارآمد اولیه است. این طرحوارهها عبارتند از: رها شدگی/ بی ثباتی که با عبارات، ۶، ۷، ۸، ۹، ۱۰، بی اعتمادی/ بد رفتاری با عبارات، ۱۱، ۱۲، ۱۳، ۱۴، ۵، بیگانگی اجتماعی/ انزوای اجتماعی با عبارات، ۱۶، ۱۷، ۱۸، ۱۹، ۲، نقص/ شرم با عبارات، ۲۱، ۲۲، ۲۳، ۲۴، ۲۵، محرومیت هیجانی با عبارات، ۱، ۲، ۳، ۴، ۵، وابستگی/ بی کفایتی با عبارات، ۳۱، ۳۲، ۳۳، ۳۴، ۳۵، آسیب پذیری نسبت به ضرر با عبارات، ۳۶، ۳۷، ۳۸، ۳۹، ۴۰، خود تحول نایافته / خود گرفتار با عبارات، ۴۱، ۴۲، ۴۳، ۴۴، ۴۵، شکست یا نا کامی با عبارات، ۲۶، ۲۷، ۲۸، ۲۹، ۳۰، استحقاق/ بزرگ منشی با عبارات، ۶۶، ۶۷، ۶۸، ۶۹، ۷۰، خودانضباطی ضعیف/ خود کنترلی ضعیف با عبارات، ۷۱، ۷۲، ۷۳، ۷۴، ۷۵، اطاعت با عبارات، ۴۶، ۴۷، ۴۸، ۴۹، ۵۰، فداکاری/ ازخود گذشتی با عبارات، ۵۱، ۵۲، ۵۳، ۵، ۵۵، بازداری هیجانی با عبارات، ۵۶، ۵۷، ۵۸، ۵۹، ۶۰، کمال گرایی/ معیارهای سرسختانه با عبارات، ۶۱، ۶۲، ۶۳، ۶۴، ۶۵ سنجیده می شود. طرحوارههای ناکارآمد اولیه با طیف لیکرت بر روی یک مقیاس ۶ درجهای از «کاملاً درست تا کاملاً غلط» درجه بندی می شود. اگر میانگین نمره هر فرد در هر خرده مقیاس بالاتر از ۳ باشد آن فرد دارای آن طرحوارهی ناکارآمد اولیه خواهد بود. هر پنج عبارت این پرسشنامه یک طرحواره را میسنجد.
پایای این مقیاس برای کل آزمون ۹۶/۰ و برای تمام خرده مقیاسها بالاتر از ۸۰/۰ گزارش شده است (والر، مهیر و هنیان[۱۱۰]، ۲۰۰۱). حمیدپور (۲۰۱۱) پایایی این مقیاس را به وسیله آلفای کرونباخ برای همه مقیاسها در دامنه ۶۲/۰ تا ۹۰/۰ و ثبات درونی این پرسشنامه را ۹۴/۰ گزارش کردهاست. که نشان دهنده ، پایایی و ثبات درونی بالای این مقیاس است.ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده در پژوهش حاضر۹۳/۰ است.
۳-۵-۳- پرسشنامه اختلالات تنظیم هیجانی:
پرسشنامه اختلالات تنظیم هیجانی توسط گراتس (۲۰۰۴) ساخته شده است. این پرسشنامه یک شاخص خود گزارشی است که برای ارزیابی بد تنظیمی هیجانی به شکل جامع تری نسبت به ابزارهای موجود در این زمینه ساخته شده است و دارای ۳۶ ماده و شش خورده مقیاس که عبارتند از : خرده مقیاسهای، عدم پذیرش پاسخهای عاطفی که با سوالات، ۱۱، ۱۲، ۲۱، ۲۳، ۲۵، ۲۹ / اختلال در انجام رفتارهای هدفمند که با سوالات ۱۳، ۱۸، ۲۰، ۲۶، ۳۳ / اختلال در کنترل تکانه که با سوالات، ۳، ۱۴، ۱۹، ۲۴، ۲۷، ۳۲ / فقدان آگاهی هیجانی که با سوالات، ۲ع، ۶ع، ۸ع، ۱۰ع، ۱۷، ۱۸، ۲۰ع، ۲۶، ۳۳/ محدودیت در دستیابی به راهبردهای تنظیم هیجان با سوالات، ۱۵، ۱۶، ۲۲ع، ۲۸، ۳۰، ۳۱، ۳۵، ۳۶ و خرده مقیاس فقدان شفافیت هیجانی با سوالات، ۱ع، ۴، ۵، ۷ع، ۹ سنجیده می شود. و سوالات دارای علامت ع به صورت معکوس نمره گذاری میشوند. نمرات بالاتر نشان دهنده دشواریهای بیشتر در تنظیم هیجانات است.گراتس اعتبار این پرسشنامه را ۹۳/۰ و پایایی آن را به روش آلفای کرونباخ ۸۰/۰ گزارش کردهاست. در پژوهش امینیان (۱۳۸۸) پایایی آن با دو روش آلفای کرونباخ و تنصیف محاسبه شده که به ترتیب برابر با ۸۶/۰ و ۸۰/۰ که بیانگر ضرایب قابل قبول پرسشنامه تنظیم هیجانی بود و برای اعتبار پرسشنامه تنظیم هیجانی، نمره آن با نمره پرسشنامه هیجان خواهی ذاکر من همبسته شد و مشخص شد همبستگی مثبت معنی داری بین آن ها وجود دارد که بیانگر برخورداری پرسشنامه تنظیم هیجانی از اعتبار لازم بود (۴۳/۰>p، ۲۶%=R ،۵۹=N).
در پژوهش حاضر برای تعیین پایایی پرسشنامه اختلال تنظیم هیجانی از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که برابر با ۷۷/۰ بود که بیانگر ضرایب قابل قبول پرسشنامه مذکور بود.
۳-۶ شیوه گردآوری داده ها
عمده ترین ابزار اندازه گیری داده ها، در این پژوهش پرسشنامه بود. در این تحقیق پژوهشگر در ابتدا ضمن جلب همکاری آزمودنیها به آن ها اطمینان میدهد که این آزمونها و نتایج به دست آمده از آن ها، صرفاً جنبه پژوهشی دارد و مربوط به دانشگاه یا سازمان خاصی نیست. برای اطمینان بخشی بیشتر و جلب همکاری آزمودنیها در پاسخگویی صحیح و دقیق به آن ها اطلاع داده شود که ضرورتی برای نوشتن مشخصات شخصی (نام، نام خانوادگی) وجود ندارد. در این پژوهش به این صورت داده ها گردآوری شده است که در ابتدا از هر هفت دانشکده های دانشگاه بوعلی سینا، دو رشته و از هر رشته یک کلاس به صورت تصادف انتخاب گردیدند و بدین صورت سه پرسشنامه نیازهای بنیادی روانی، طرحوارههای ناسازگار اولیه و اختلالات تنظیم هیجانی توسط دانشجویان تکمیل گردید.
۳-۷ روش تجزیه و تحلیل آماری
در این پژوهش ابتدا برای تحلیل دادها از روشهای آمار توصیفی مانند فراوانی، میانگین ، انحراف معیار و سپس از آمار استنباطی مانند ضریب همبستگی پیرسون، آزمون T و تحلیل معادلات ساختاری (SEM) با بهره گرفتن از نرم آفزار ۱۶-AMOS برای برازش مدل مفهومی استفاده شده است. برای ارزشیابی و مقایسه برازندگی کلی مدل SEM از شاخص های آماری: (۱) مجذور کای ()، (۲) نسبت مجذور کای به درجه آزادی (df/)، (۳) شاخص نیکویی برازش (GFI)، (۴) شاخص برازندگی هنجار شده (NFI)، (۵) شاخص برازندگی تطبیقی (CFI)، (۶) جذر میانگین مجذور خطای تقریب (RMSEA)، (۷) شاخص برازندگی افزایشی (IFI)، (۸) شاخص توکر- لویس (TLI) استفاده شد است.
۳-۸ شاخص های برازندگی و معیارهای قابل قبول آن