(۴-۲) =
(۴-۳) =
(۴-۴) =
(۴-۵) =
سپس به شکل فرمول زیر محاسبه میگردد:
(۴-۶)
برای ارزیابی از مقادیر در بازه زمانی ۱۲۰ دقیقه ای استفاده میگردد که شامل ۱۲ تا میباشد:
(۴-۷)
در شکل شکل(۴-۷) تمامی بلوک های یک فلیکرمتر به طور خلاصه نشان داده شده است. همان طور که در شکل مشاهده می شود بیشترین مقدار منحنی وزن دهنده در فرکانس ۸/۸ هرتز قرار داده شده است.
شکل(۴-۷):نمای کلی از بلوک های یک فلیکرمتر
شکل (۴-۸) مقادیر در یک شبکه متصل به کوره القایی را نشان میدهد[۲۱]، می توان دید که در ساعات کاری کوره القایی چگونه افزایش مییابد. در این مورد با یک نسبت ۱۵ به ۱ تغییر میکنند.[۲۱]
شکل (۴-۸):اندازه گیری شده از یک کوره القایی
برنامه فلیکرمتر بر اساس توضیحات ارائه شده، نوشته شده است که در پیوست قابل دسترسی میباشد.
۴-۴:آزمایش عملکرد فلیکرمتر
بر اساس استانداردIEC 61000-4-15 هر فلیکرمتر می بایست برای راستی آزمایی پاسخ مورد آزمایش قرار گیرد.برای آزمایش فلیکرمتر،از یک سری تغییرات ولتاژ مربعی که مشخصات آن در جدول (۴-۱) ارائه شده است استفاده می شود . در هر یک از حالات ارائه شده در جدول ،میزان باید برابر۰۵/۰+۱باشد.تفسیر و تعداد تغییر ولتاژهای مربعی در دقیقه و همچنین شکل موج تولید شده برای آزمایش در پیوست مورد بحث قرار میگیرد.[۲۲]
جدول(۴-۱):مشخصات سیگنالهای تست برای آزمایش فلیکرمتر
۴-۵:ارزیابی فلیکر در شبکه متصل به بارهای مختلف
همان طور که ذکر شد منبع اصلی تولید نوسانات ولتاژ یا فلیکر بارهای بزرگ الکتریکی میباشد.توربین های بادی نیز که به عنوان مولد الکتریکی محسوب میشوند به علت خاصیت نوسانی باد توانی نوسانی تولید میکنند که باعث تولید فلیکر میشوند.در مدار شکل (۴-۹)با بار الکتریکی متصل به یک شبکه الکتریکی مدل شده است. ولتاژ در نقطه اتصال کمتر از ولتاژ منبع میباشد زیرا:
(۴-۸)
(۴-۹)
که جریان شبکه و امپدانس شبکه میباشد.
شکل (۴-۹):مدل تاثیر بار بر روی ولتاژ شبکه
همان طور که ولتاژ در نقطه اتصال از رابطه (۴-۹)حساب می شود هر تغییری در جریان بار ،مخصوصا در مؤلفه راکتیو آن،منجر به تغییر نامطلوب در ولتاژ می شود. در یک شبکه الکتریکی این پدیده خیلی پیچیده تر است ولی اصول همین است.[۱]
اغلب سوالی که قبل از اتصال یک بار به شبکه پرسیده می شود این است که آیا این اتصال باعث افزایش سطح فلیکر یا افزایش آن از مقدار مجاز خواهد شد یا خیر.پاسخ به این سوال بستگی به پارامترهای شبکه قدرت و بار مورد نظر دارد. شبیه سازی شبکه مورد نظر پیش از اتصال عملی بار به شبکه یکی از راه هایی است که در این زمینه می توان انجام داد. با شبیه سازی شبکه و بار متصل شده به آن قبل از اتصال می توان از حیث انتشار فلیکر موضوع را بررسی کرد و راهکارهای ارائه شده جهت اصلاح موضوع را نیز در شبیه سازی اعمال کرد و با علم به اینکه انتشار بار به شبکه بدون مشکل میتواند انجام شود، اقدام کرد.
۴-۶:حدود مجاز فلیکر ولتاژ در سطوح مختلف ولتاژ
حد مجاز فلیکر برای شینه های با سطوح مختلف ولتاژی طبق جدول (۴-۱)توصیه می شود.[۲]
جدول(۴-۲):حدود مجاز فلیکر در شبکه
ولتاژ شبکه
شاخص فلیکر
۴۰۰ولت
(فشار ضعیف)
۲۰ و ۳۳ کیلو ولت
(فشار متوسط)
۶۳و۱۳۲و۲۳و۴۰۰ کیلو ولت(فشار قوی)
کوتاه مدت
بلند مدت
۱
۸/۰
۹/۰
۷/۰
۸/۰
۶/۰
۴-۷:مدت زمان لازم برای اندازه گیری فلیکر
تمامی نوسانات ولتاژ بایستی حتی الامکان توسط فلیکرمتر اندازه گیری شوند. دستگاه اندازه گیری فلیکر باید با نیازمندی های مرجع و بر اساس دستورالعمل مربوطه به محل اندازه گیری متصل گردد. در زمان نصب فلیکرمتر باید به فازهایی که فلیکر آن ها اندازه گیری می شود توجه داشت. مثلا در یک کوره قوس الکتریک، یک جفت از فازها،فلیکر بالاتری را نسبت به دو جفت دیگر نشان میدهند. بنابرین یا باید از سه فلیکرمتر استفاده نمود و یا قبل از شروع اندازه گیری،فازهای با بالاترین مقدار فلیکر انتخاب گردد. فلیکرمتر باید دو مقدار شاخص کوتاه مدت و بلند مدت فلیکر را نشان دهد. در صورت عدم دسترسی به فلیکرمتر می توان از روش های دیگری مانند شبیه سازی،روش محاسباتی و استفاده از منحنی استفاده نمود. که توضیحات جامع تری در خصوص این روشها در مرجع [۲۳] آمده است.
با توجه به بازه های زمانی و در انتهای هر بازه روزانه،۱۴۴ مقدار و ۱۲ مقدار بایستی اندازه گیری شود. کل زمان اندازه گیری باید حداقل یک هفته باشد. در انتهای یک هفته از میان اعداد اندازه گیری شده باید عددی به عنوان شاخص فلیکر شینه انتخاب شده و با سطوح مجاز مقایسه گردد. در مورد و های اندازه گیری شده مقادیر زیر به عنوان مقدار فلیکر واقعی شینه پیشنهاد می شود:
اگر داده های مربوطه به از بزرگ به کوچک ردیف شوند سومین داده از بالا به عنوان شاخص انتخاب گردد.حداکثر مقدار های اندازه گیری به عنوان شاخص انتخاب شود.
۴-۸:فواصل زمانی اندازه گیری فلیکر برای شرکت های برق
در پست های ۶۳و۱۳۲و۲۳۰و۴۰۰ کیلو ولت در صورت اتصال بارهای جدید فلیکرزا به آن ها،اندازه گیری فلیکر ولتاژ باید انجام گیرد.
در صورت بزرگ بودن بارهای فلیکرزا،به منظور اندازه گیری میزان انتقال فلیکر به پستهای مجاور،اندازه گیری باید در پست های مجاور نیز صورت گیرد.
در پستهای ۲۰و۳۳ کیلوولت در صورت اتصال مصارف فلیکرزا نیز اندازه گیری فلیکر بایستی صورت گیرد.در صورت شکایت مشترکین،اندازه گیری فلیکر می بایستی در این پست ها و همچنین شبکه تغذیه کننده مشترک انجام گیرد.
۴-۹:حدود مجاز تزریق فلیکر توسط مشترکین[۲]
حدود مجاز فلیکر برای دستگاهها به سه رده زیر تقسیم میشوند:
رده ۱: دستگاهها یا مشترکینی که می خواهند به شبکه فشار ضعیف ۴۰۰ولت متصل شوند.
رده ۲: مشترکینی که می خواهند به شبکه فشار متوسط ۲۰و۳۳ کیلو ولت متصل شوند.
رده۳: مشترکینی که می خواهند به شبکه فشار قوی ۶۳کیلوولت متصل شوند.
در شبکه های فشار ضعیف،به دلیل حجم انبوه تجهیزاتی که مورد استفاده قرار می گیرند امکان کنترل کلیه دستگاهها توسط شزکت های برق وجود نخواهند داشت. بنابرین در این سطوح،آزمون وسایل با جریان فاز کمتر از ۷۵ آمپر بعهده سازندگان تجهیزات خواهد بود. در سطوح ولتاژی فشار متوسط و قوی،پذیرش بارهای ایجاد کننده فلیکر بستگی به توان نامی توافقی(دیماند)مشترک،توان تجهیزات تولید کننده فلیکر و مشخصه شبکه شرکت برق در نقطه انتقال به مشترک خواهد داشت.