۳-۷- روش تجزیه و تحلیل اطلاعات
تجزیه و تحلیل داده ها، فرایندی چند مرحله ای است که طی آن داده هایی که به طرق مختلف جمع آوری شده اند خلاصه، دسته بندی و در نهایت پردازش می شوند تا زمینه برقراری روابط بین داده ها و انجام تحلیل های علمی به منظور آزمون فرضیه ها فراهم شود.
دراین فرایند، داده ها هم از لحاظ مفهومی و هم از لحاظ تجربی پالایش می شوند و تکنیک های گوناگون آماری نقش بسزایی در تعمیم یافته ها به عهده دارند. فرآیندهای تجزیه و تحلیل با توجه به نوع تحقیق، ماهیت فرضیه ها، نوع نظریه سازی، ابزار به کار رفته برای جمع آوری اطلاعات و… متفاوت هستند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در این تحقیق به بررسی ارتباط میان محافظه کاری حسابداری و تغییر در وجه نقد نگهداری شده با بازده غیر نرمال شرکت ها در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته می شود. برای تجزیه و تحلیل داده ها، ابتدا داده های گردآوری شده را به صفحه گسترده Excel منتقل و پس ازسازماندهی و انجام محاسبات لازم، جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار اقتصاد سنجی ۸ Eviews استفاد می شود. سپس آمار توصیفی ارائه می شود و پس از آن با بهره گرفتن از آزمون های آماری به تجزیه و تحلیل ناهمسانی واریانس و همبستگی داده های تحقیق پرداخته می شود و بعد با تجزیه و تحلیل الگوی رگرسیونی حاصل از فرایند تحقیق و بررسی معنی داری مدل رگرسیون و ضرایب متغیرها اقدام به تأیید یا رد فرضیات می گردد.
۳-۸- تحلیل ماهیت و ویژگی های متغیرهای تحقیق
برای انجام رگرسیون خطی، مفروضههائی وجود دارد. حداقل فاصلهای بودن مقیاس اندازهگیری، نرمال بودن توزیع متغیرها، وجود رابطه خطی بین متغیرهای مستقل و وابسته، یکسان بودن پراکندگی باقی ماندهها، یکسانی واریانس متغیرهای مورد مطالعه، نبود خود همبستگی و نبود رابطه همخطی، از مفروضههای استفاده از تحلیل رگرسیون می باشند. در تحقیق حاضر مقیاس اندازهگیری متغیرهای تحقیق نسبتی است، رابطه بین متغیرهای مستقل و وابسته خطی است. برای بررسی رابطه خطی بین متغیرهای مستقل و وابسته از آزمون ضریب کلی رگرسیون استفاده شده است. در نهایت برای بررسی تأثیر متغیر مستقل بر متغیرهای وابسته از تحلیل رگرسیون استفاده شده است.
۳-۹- آزمون های رگرسیون
تکیه بر نتایج آماری بدون توجه به پیش فرض های مدل رگرسیون از اعتبار چندانی برخوردار نیست و نمی توان از آن برای تصمیم گیری ها استفاده کرد. بنابراین قبل از انجام هر گونه تفسیر نتایج رگرسیون، باید برای تصدیق صحت نتایج، مفروضات مدل را بررسی نمود
۳-۱۰- روش های آماری
۳-۱۰-۱- آمار توصیفی
برای بررسی مشخصات عمومی و پایهای متغیرها (سریها) جهت برآورد و تخمین الگو و تجزیه و تحلیل دقیق آنها برآورد آمارههای توصیفی مربوط به متغیرها لازم است. مهمترین مشخصه مرکزی یک توزیع میانگین ومهمترین مشخصه پراکندگی آن واریانس می باشد در عمل برای تشخیص میزان پراکندگی یک توزیع از جذر واریانس یعنی انحراف معیار استفاده میکنیم. به وسیله این مشخصات می توان دیدی کلی در مورد مقادیر هریک از متغیرها بدست آورد مقدار آمارههای توصیفی متغیرهای تحت بررسی در این تحقیق شامل شاخص های مرکزی (میانگین و میانه)، شاخص های پراکندگی (واریانس و انحراف معیار)، شاخص های توزیع (چولگی و کشیدگی) و مقادیرکمینه و بیشینه میباشد.
۳-۱۰-۲- آماراستنباطی
۱) روش های تحلیل پیش فرض ها
با توجه به اینکه در این تحقیق از رگرسیون خطی مرکب به روش ترکیبی یا Data Panel استفاده شده، از روش های زیر برای تحلیل پیش فرض ها استفاده گردیده است:
۱- آزمون کلموگروف- اسمیرونوف برای تعیین نرمال بودن توزیع متغیر های مستقل و وابسته.
۲- آماره دوربین واتسون برای تعیین نرمال بودن توزیع باقیمانده ها در رگرسیون.
۳- نمودار پراکندگی یا آزمون های مقایسه واریانس ها برای ارزیابی ثبات واریانس ها.
۴- آزمون همبستگی پیرسون برای تحلیل استقلال خطی متغیر های مستقل.
۵- ارزیابی ضریب تعیین (R2) برای تحلیل برقراری فرض خطی بودن رابطه بین متغیر ها.
۶- برای پیش فرض های دیتا پنل از آزمون های چاو و هاسمن. ضمناً باتوجه به اینکه متغیر ها به صورت ارقام مطلق استفاده می شوند، برای نرمال کردن داده ها از روش لگاریتمی استفاده می شود.
۲) روش های تعیین ارتباط بین متغیر ها
برای تعیین ارتباط بین متغیرها از رگرسیون خطی مرکب به روش ترکیبی یا Data Panel استفاده شده و بر مبنای علامت ضرایب نوع ارتباط مستقیم یا غیر مستقیم و با توجه بهR2 اعتبار معادله برآوردی سنجیده شده است. اگرR2 به سمت صفر میل کند از آزمون استقلال برای تعیین ارتباط بین متغیر ها استفاده گردیده است.
۳) روش های تعمیم نتایج
برای تعمیم نتایج با توجه به اینکه در این تحقیق از نمونه تصادفی استفاده شده است از آزمون فیشر استفاده می شود.
۴) پیش فرض های Data Panel
آزمون کلموگروف- اسمیرونوف
آماره دوربین واتسون
آزمون دیکی فولر تعمیم یافته جهت مانایی متغیرها
بررسی ناهمسانی واریانس
آزمون F لیمر
آزمون هاسمن
آزمون عدم خود همبستگی باقیمانده ها
ضریب همبستگی پیرسون
ضریب تعیین
۳-۱۰-۲-۱- آزمون کلموگروف- اسمیرونوف
از جمله پیش فرض اساسی در استفاده از رگرسیون خطی مرکب و ANOVA نرمال بودن متغیرهاست. بدین منظور از آزمون ناپارامتریک کلموگروف- اسمیرونوف استفاده شده است و در این آزمون فرض ها به صورت زیر تنظیم گردیده است.
۳-۱۰-۲-۲- آماره دوربین واتسون
یکی از مفروضاتی که در رگرسیون مدنظر قرار میگیرد، استقلال خطاها (تفاوت بین مقادیر واقعی و مقادیر از پیش تعیین شده توسط معادله رگرسیون) از یکدیگر است. در صورتی که فرضیه استقلال خطاها رد شود و خطاها با یکدیگر همبستگی داشته باشند امکان استفاده از رگرسیون وجود ندارد. به منظور بررسی استقلال خطاها از آزمون دوربین واتسون استفاده می شود که آماره آن به کمک رابطه زیر محاسبه می شود.
DW=∑(et-et-1)2/∑e2t
e بیانگر میانگین (امید ریاضی) خطاهاست.
چنانچه این آماره در بازه ۱٫۵ تا ۲٫۵ قرار گیرد فرض صفر آزمون (عدم همبستگی بین خطاها) پذیرفته می شود و در غیر این صورت فرض صفر رد می شود (همبستگی بین خطاها وجود دارد).
۵/۲ > Durbin-Watson > 5/1
۳-۱۰-۲-۳- آزمون دیکی فولر تعمیم یافته جهت مانایی متغیرها
قبل از برآورد مدل رگرسیون بر روی داده ها، لازم است مانایی تک تک متغیرها بررسی شود چون در صورتی که متغیرها نامانا باشند، باعث بروز مشکل رگرسیون کاذب می شود. فرض صفر در این آزمون وجود ریشه واحد یا بطور معادل، عدم مانایی متغیر ها می باشد که اگر مقدار P-valueکمتر از ۰٫۰۵ باشد فرض صفر رد می شود و متغیرها مانا هستند.
۳-۱۰-۲-۴- بررسی ناهمسانی واریانس
یکی از موضوعات مهم در اقتصاد سنجی، موضوع واریانس ناهمسانی است. واریانس ناهمسانی به این معناست که در تخمین مدل رگرسیون مقادیر جملات خطا دارای واریانس های نابرابر هستند. در واقع ما در تخمین رگرسیون که با بهره گرفتن از روش حداقل مربعات معمولی انجام می شود ابتدا فرض می کنیم که تمامی جملات خطا دارای واریانس های برابر هستند و بعد از آن که مدل را تخمین زدیم سپس با بهره گرفتن از یک سری روشها و تکنیکها به بررسی این فرض می پردازیم و این که آیا واقعاً در مدل ما واریانس همسانی وجود ندارد؟ ولی در مورد کارهای عملی اقتصاد سنجی همواره دو مسئله برای محقق پیش می آید ۱) با توجه به آن که مقادیر جملات خطا در جامعه ی اصلی قابل مشاهده نمی باشد چگونه می توان به وجود واریانس ناهمسانی در مدل پی برد؟ ۲) در عمل بسیار غیر محتمل است که دقیقاً تمامی واریانسهای جملات خطا با یکدیگر برابر باشند و معمولاً واریانسها مقداری با یکدیگر تفاوت دارند. بنابراین سؤال طبیعی که اینجا مطرح می شود این است که آیا معیاری آماری وجود دارد که میزان نابرابری واریانسها را اندازه گیری کند تا با بهره گرفتن از آن بتوانیم بگوییم که اگر میزان نابرابری واریانسها از مقداری بیشتر باشد مدل ما مشکل واریانس ناهمسانی دارد. برای پاسخگویی به سؤال فوق باید گفت که اقتصاددانان از روشهای گوناگونی استفاده می کنند که می توان برای مثال آزمون بروش پاگان و آزمون وایت و آزمون پارک را نام برد که البته یکی از پر کاربردترین روش ها آزمون وایت است.
برای بررسی وجود ناهمسانی واریانس جملات اخلال، از آزمون وایت ((White استفاده می شود. با بهره گرفتن از آماره F (فیشر) براحتی می توان قضاوت کرد که مدل، ناهمسانی دارد یا خیر. به این صورت که اگر احتمال مربوط به آمارهF , ( (Prob (F- Static) بیشتر از سطح خطا (آلفا) باشد، فرضیه H0 رد نشده و لذا همسانی واریانس پذیرفته می شود. در صورتی که خلاف این شرط محقق شود و مدل ناهمسانی داشته باشد برای رفع آن می توان از روش کمترین مجذورات تعمیم یافته (GLS) استفاده کرد.
H0: همسانی واریانس
H1: ناهمسانی واریانس